EU-staten bereiken akkoord over sociale standaard vrachtwagenchauffeurs

04/12/18 om 03:04 - Bijgewerkt om 03:04

Bron: Belga

De Europese ministers van Transport hebben een akkoord bereikt over een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van vrachtwagenchauffeurs in Europa. Voor gelijk werk op een gelijke locatie zal gelijk loon gelden, zegt de Oostenrijkse minister van Transport Norbert Hofer maandagnacht in Brussel.

EU-staten bereiken akkoord over sociale standaard vrachtwagenchauffeurs

© BELGAIMAGE

Ook zullen de chauffeurs niet meer in hun cabine mogen overnachten. Transportondernemingen zullen verplicht worden om een overnachting voor hun chauffeurs te betalen. Oostenrijk neemt momenteel het roterende voorzitterschap van de EU waar.

De maatregelen moeten sociale dumping tegengaan. Voor de nieuwe regels in werking treden, moet nu nog een akkoord met het Europees Parlement gevonden worden.

Hofer zegt dat de levens- en arbeidscondities van twee miljoen chauffeurs in Europa verbeterd worden. Wantoestanden op overvolle snelwegparkings worden weggewerkt.

Vooral in West-Europa klagen landen al langer dat in de transportsector sociale dumping en oneerlijke concurrentie heersen. België kwam met Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland Italië, Luxemburg, Noorwegen en Zweden overeen om daar samen tegen op te treden.

Er is daarbij ook kritiek dat chauffeurs moeten aanvaarden om soms wekenlang de baan op te zijn zonder naar huis te kunnen terugkeren. Het akkoord van de transportministers bepaalt dat vrachtwagenchauffeurs nu nog maximaal vier weken aan een stuk in Europa onderweg mogen zijn.

Onze partners