Volgens bronnen bij de Volkskrant hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslist 'de zwarte lijst met Russische burgers en bedrijven waarvan de financiële tegoeden in Europa bevroren zijn uit te breiden'. Voor economische sancties of een verbod op wapenhandel zou het te vroeg zijn.

Toch blijft een dreigende toon binnen de Europese Unie galmen. Als Rusland zijn invloed op de rebellen niet aanwendt om het bergen van alle slachtoffers en een onafhankelijk onderzoek op de plaats van de vliegtuigramp mogelijk te maken, volgen er wel verdere sancties, luidt het.

Zwarte lijst

Sancties zijn er wel voor personen en bedrijven die op de zwarte lijst zijn terechtgekomen. Het gaat in totaal om 72 personen van wie de financiële tegoeden worden bevroren. De zwarte lijst bestaat onder meer uit Oekraïense rebellenleiders, separatistische politici, hoge Oekraïense militairen die de kant van de opstandelingen hebben gekozen, en Russische politici en militairen die verantwoordelijk worden gehouden voor de bezetting van de Krim en steun geven aan de separatisten. Personen op de zwarte lijst krijgen ook een reisverbod opgelegd.

Vrienden van Poetin onder druk zetten

Volgens de Volkskrant wil de EU de druk op Poetin opvoeren door Russische oligarchen en Russische staatsbedrijven op de zwarte lijst te plaatsen, opdat die hun invloed zouden aanwenden om de Russische president afstand te laten nemen van de Oekraïense separatisten.

Maar regelrechte economische sancties, zoals importverbod op Russische goederen en exportverbod voor Europese goederen, blijven voorlopig dus uit. Die zouden als 'te zwaar' worden beschouwd, luidt het. (BO)

Volgens bronnen bij de Volkskrant hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken beslist 'de zwarte lijst met Russische burgers en bedrijven waarvan de financiële tegoeden in Europa bevroren zijn uit te breiden'. Voor economische sancties of een verbod op wapenhandel zou het te vroeg zijn.Toch blijft een dreigende toon binnen de Europese Unie galmen. Als Rusland zijn invloed op de rebellen niet aanwendt om het bergen van alle slachtoffers en een onafhankelijk onderzoek op de plaats van de vliegtuigramp mogelijk te maken, volgen er wel verdere sancties, luidt het.Zwarte lijstSancties zijn er wel voor personen en bedrijven die op de zwarte lijst zijn terechtgekomen. Het gaat in totaal om 72 personen van wie de financiële tegoeden worden bevroren. De zwarte lijst bestaat onder meer uit Oekraïense rebellenleiders, separatistische politici, hoge Oekraïense militairen die de kant van de opstandelingen hebben gekozen, en Russische politici en militairen die verantwoordelijk worden gehouden voor de bezetting van de Krim en steun geven aan de separatisten. Personen op de zwarte lijst krijgen ook een reisverbod opgelegd.Vrienden van Poetin onder druk zettenVolgens de Volkskrant wil de EU de druk op Poetin opvoeren door Russische oligarchen en Russische staatsbedrijven op de zwarte lijst te plaatsen, opdat die hun invloed zouden aanwenden om de Russische president afstand te laten nemen van de Oekraïense separatisten.Maar regelrechte economische sancties, zoals importverbod op Russische goederen en exportverbod voor Europese goederen, blijven voorlopig dus uit. Die zouden als 'te zwaar' worden beschouwd, luidt het. (BO)