De productie van perziken en nectarines lag de voorbije maanden uitzonderlijk hoog, terwijl de consumptie door het vochtige en koelere weer in juni en juli werd afgeremd. Die combinatie resulteerde in een prijsdaling 'die noopt tot dringende actie om de markt te ondersteunen', zegt Europees commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos.

Er zullen meer vruchten van de markt mogen genomen worden om gratis te worden gedistribueerd - een ingreep die de prijs moet opkrikken. "We blijven de markten van nabij volgen en ik zal niet aarzelen om gelijkaardige maatregelen te nemen om andere sectoren te ondersteunen die van export naar Rusland afhankelijk zijn, mocht dat nodig blijken", verduidelijkt Ciolos.

Perziken en nectarines zijn maar twee producten van een lange lijst die niet meer in Rusland mogen worden ingevoerd.

Rusland stelde vorige week een invoerverbod van een jaar in op de meeste voedingsproducten uit de EU en VS. Het gaat om rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Alcohol blijft buiten schot.

In Vlaanderen worden vooral de producenten van peren getroffen door de Russische sancties. (Belga/BO)

De productie van perziken en nectarines lag de voorbije maanden uitzonderlijk hoog, terwijl de consumptie door het vochtige en koelere weer in juni en juli werd afgeremd. Die combinatie resulteerde in een prijsdaling 'die noopt tot dringende actie om de markt te ondersteunen', zegt Europees commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos. Er zullen meer vruchten van de markt mogen genomen worden om gratis te worden gedistribueerd - een ingreep die de prijs moet opkrikken. "We blijven de markten van nabij volgen en ik zal niet aarzelen om gelijkaardige maatregelen te nemen om andere sectoren te ondersteunen die van export naar Rusland afhankelijk zijn, mocht dat nodig blijken", verduidelijkt Ciolos. Perziken en nectarines zijn maar twee producten van een lange lijst die niet meer in Rusland mogen worden ingevoerd. Rusland stelde vorige week een invoerverbod van een jaar in op de meeste voedingsproducten uit de EU en VS. Het gaat om rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Alcohol blijft buiten schot.In Vlaanderen worden vooral de producenten van peren getroffen door de Russische sancties. (Belga/BO)