Dat schrijft De Standaard.

Het vergde negen maanden onderhandelen tussen de Europese Commissie en de Vlaamse overheid.

Het nieuwe plan moet ervoor zorgen dat Vlaanderen de Europese doelstellingen haalt inzake nitraten in beken en rivieren. Samen met Nederland en Denemarken heeft ook Vlaanderen nog altijd de meest vervuilde beken en rivieren, onder meer door een overschot aan dierlijke mest.

Daar moet het vijfde mestactieplan (MAP5) verandering in brengen. Waar de waterkwaliteit goed is (ongeveer 65 procent van de landbouwgebieden) worden geen strengere maatregelen genomen, in de overige landbouwgebieden wel. Die strengere maatregelen houden onder meer in dat de periode dat er bemest mag worden nog verder wordt ingeperkt. Bovendien wordt de landbouwer verplicht om, als de hoofdteelt geoogst is, groenbemesters te zaaien, bijvoorbeeld gras na mais. Op die manier worden de nog aanwezige nitraten opgevangen.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Standaard.Het vergde negen maanden onderhandelen tussen de Europese Commissie en de Vlaamse overheid.Het nieuwe plan moet ervoor zorgen dat Vlaanderen de Europese doelstellingen haalt inzake nitraten in beken en rivieren. Samen met Nederland en Denemarken heeft ook Vlaanderen nog altijd de meest vervuilde beken en rivieren, onder meer door een overschot aan dierlijke mest. Daar moet het vijfde mestactieplan (MAP5) verandering in brengen. Waar de waterkwaliteit goed is (ongeveer 65 procent van de landbouwgebieden) worden geen strengere maatregelen genomen, in de overige landbouwgebieden wel. Die strengere maatregelen houden onder meer in dat de periode dat er bemest mag worden nog verder wordt ingeperkt. Bovendien wordt de landbouwer verplicht om, als de hoofdteelt geoogst is, groenbemesters te zaaien, bijvoorbeeld gras na mais. Op die manier worden de nog aanwezige nitraten opgevangen.(Belga/RR)