De Verenigde Staten en de Europese Unie willen een ambitieus vrijhandelsakkoord op het getouw zetten.
De VS en de EU zijn het woensdag eens geworden om tegen eind juni gesprekken over een vrijhandelszone op te starten. De plannen raakten bekend nadat de Amerikaanse president Obama dinsdag in zijn State of the Union aanstuurde op een nauwere economische samenwerking tussen beide continenten.

Naar een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU, die samen instaan voor de helft van de wereldwijde economische output en een derde van de wereldhandel, wordt al langer uitgekeken.

Binnen afzienbare tijd behoort het 'ambitieuze' akkoord wellicht tot de mogelijkheden. In een gezamenlijke verklaring hebben president Obama, Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso in ieder geval aangekondigd dat de 'VS en de EU elk de interne procedures zullen opstarten die nodig zijn voor het lanceren van onderhandelingen over een Transatlantisch Handels- en Investeringspartnerschap".

Volgens berekeningen van de Europese Commissie zou het bbp van de Europese Unie door het akkoord met 0,5 procent (86 miljard euro) kunnen aangroeien. De VS zouden het met iets minder (0,4 procent) moeten stellen.

De Verenigde Staten en de Europese Unie willen een ambitieus vrijhandelsakkoord op het getouw zetten. De VS en de EU zijn het woensdag eens geworden om tegen eind juni gesprekken over een vrijhandelszone op te starten. De plannen raakten bekend nadat de Amerikaanse president Obama dinsdag in zijn State of the Union aanstuurde op een nauwere economische samenwerking tussen beide continenten.Naar een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU, die samen instaan voor de helft van de wereldwijde economische output en een derde van de wereldhandel, wordt al langer uitgekeken. Binnen afzienbare tijd behoort het 'ambitieuze' akkoord wellicht tot de mogelijkheden. In een gezamenlijke verklaring hebben president Obama, Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Europese Commissievoorzitter José Manuel Barroso in ieder geval aangekondigd dat de 'VS en de EU elk de interne procedures zullen opstarten die nodig zijn voor het lanceren van onderhandelingen over een Transatlantisch Handels- en Investeringspartnerschap". Volgens berekeningen van de Europese Commissie zou het bbp van de Europese Unie door het akkoord met 0,5 procent (86 miljard euro) kunnen aangroeien. De VS zouden het met iets minder (0,4 procent) moeten stellen.