De Griekse banken waren in de eerste weken van juli gesloten gebleven uit vrees dat ze zouden omvallen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken haalden in de weken voor de sluiting van de financiële sector op 29 juni ettelijke miljarden van hun rekeningen, om zich in te dekken tegen een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

De Griekse banken zijn nog altijd zeer zwak. Hoe slecht ze ervoor staan, zal volgens de bron van de centrale bank moeten blijken uit onderzoeken en stresstests die eind oktober worden afgerond. Medio december zouden alle banken weer van voldoende kapitaal voorzien moeten zijn. Vervolgens zouden de restricties die nog altijd gelden in het kapitaalverkeer, ook kunnen worden opgeheven.

Overeenkomst internationale schuldeisers

Alles staat of valt echter met de vorderingen die worden gemaakt in de onderhandelingen over nieuwe steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Begin vorige maand werd een principeakkoord gesloten dat uitzicht biedt op verdere hulp, maar de overeenkomst moet nog altijd definitief worden opgesteld. De Griekse regering liet dinsdag weten erop te rekenen dat de eerste fase van de onderhandelingen op 18 augustus kan worden afgerond. Dat zei de Griekse woordvoerster Olga Gerovasili in een interview met Skai TV station.

Pierre Moscovici , Europees commissaris voor Economische en Financiële Zaken reageert in de Griekse krant Ethnos voorzichtig op het optimisme van de Griekse regering. Volgens hem is een akkoord in augustus mogelijk, maar het zal "een zware onderneming zijn."

De Griekse regering zou de onderhandelingen over een nieuw noodkrediet van maximaal 86 miljard euro uiterlijk op 20 augustus willen afronden. Zoniet, dan zal het land er niet in slagen om die dag 3,5 miljard euro terug te betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB).

Gisteren zijn Griekenland en de kredietverstrekkers tot een akkoord gekomen over de pensioenhervormingen. Werknemers die voor juni 2015 met pensioen zijn gegaan ontsnappen aan die hervormingen.

Vandaag liggen de herkapitalisatie van de banken en de privatisering van overheidsgebouwen op tafel.

(Belga/Reuters/NS)

De Griekse banken waren in de eerste weken van juli gesloten gebleven uit vrees dat ze zouden omvallen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken haalden in de weken voor de sluiting van de financiële sector op 29 juni ettelijke miljarden van hun rekeningen, om zich in te dekken tegen een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. De Griekse banken zijn nog altijd zeer zwak. Hoe slecht ze ervoor staan, zal volgens de bron van de centrale bank moeten blijken uit onderzoeken en stresstests die eind oktober worden afgerond. Medio december zouden alle banken weer van voldoende kapitaal voorzien moeten zijn. Vervolgens zouden de restricties die nog altijd gelden in het kapitaalverkeer, ook kunnen worden opgeheven. Alles staat of valt echter met de vorderingen die worden gemaakt in de onderhandelingen over nieuwe steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Begin vorige maand werd een principeakkoord gesloten dat uitzicht biedt op verdere hulp, maar de overeenkomst moet nog altijd definitief worden opgesteld. De Griekse regering liet dinsdag weten erop te rekenen dat de eerste fase van de onderhandelingen op 18 augustus kan worden afgerond. Dat zei de Griekse woordvoerster Olga Gerovasili in een interview met Skai TV station. Pierre Moscovici , Europees commissaris voor Economische en Financiële Zaken reageert in de Griekse krant Ethnos voorzichtig op het optimisme van de Griekse regering. Volgens hem is een akkoord in augustus mogelijk, maar het zal "een zware onderneming zijn." De Griekse regering zou de onderhandelingen over een nieuw noodkrediet van maximaal 86 miljard euro uiterlijk op 20 augustus willen afronden. Zoniet, dan zal het land er niet in slagen om die dag 3,5 miljard euro terug te betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB).Gisteren zijn Griekenland en de kredietverstrekkers tot een akkoord gekomen over de pensioenhervormingen. Werknemers die voor juni 2015 met pensioen zijn gegaan ontsnappen aan die hervormingen. Vandaag liggen de herkapitalisatie van de banken en de privatisering van overheidsgebouwen op tafel.(Belga/Reuters/NS)