ECB wil ‘eurozone beschermen tegen externe financiële schokken’

© Reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) wil “de eurozone beschermen tegen externe financiële schokken”, na de beslissing van de Amerikaanse centrale bank (Fed) donderdagavond om de rente onveranderd te laten. Dat heeft ECB-directielid Benoît Coeuré vrijdag te kennen gegeven.

De ECB heeft “tot doel om de monetaire voorwaarden in de eurozone te beschermen tegen alle internationale schokken, die komen van de financiële markten, van de groei van opkomende landen en van de beslissingen van andere grote centrale banken”, aldus Coeuré tijdens een debat in Parijs.

Risico’s

Het ongewijzigd houden van de rente door de Fed wordt niet goed onthaald op de beurzen, die er een bewijs in zien van het pessimisme van ‘s werelds grootste centrale bank ten opzichte van de recente internationale evoluties. De eurostoxxx ging rond 15 uur 2,80 procent lager en in Brussel verloor de Bel20 rond hetzelfde tijdstip 1,76 procent. De Europese auto-aandelen zijn de grootste verliezers met een verlies van 3,3 procent.

De voorzichtigheid van de Fed bevestigt volgens Coeuré “de diagnose van de ECB dat er nieuwe risico’s bestaan verbonden aan de grote opkomende landen en de volatiliteit van de financiële markten”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content