De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief verlaagd van 0,25 tot 0,15 procent. Economen die het persagentschap Bloomberg vooraf had gepolst, rekenden op een nog lager tarief van 0,1 procent.

Nog belangrijker wellicht is de verlaging van de depositorente van 0 naar -0,1 procent. De depositorente is het tarief voor banken die hun geld bij de ECB parkeren. Een negatieve depositorente - een primeur voor de ECB - betekent dat de banken rente moeten betalen aan de ECB in plaats van omgekeerd. De meeste economen hadden die negatieve depositorente verwacht.

Door het extreem lage inflatiecijfer van 0,5 procent in mei had de ECB wat manoeuvreerruimte gekregen. De centrale bankiers mikken op een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Kort na de bekendmaking van de renteknip zakte de koers van de euro tegenover de dollar naar het laagste peil in vier maanden. Ook de langetermijnrentes van de eurolanden gingen lager.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief verlaagd van 0,25 tot 0,15 procent. Economen die het persagentschap Bloomberg vooraf had gepolst, rekenden op een nog lager tarief van 0,1 procent.Nog belangrijker wellicht is de verlaging van de depositorente van 0 naar -0,1 procent. De depositorente is het tarief voor banken die hun geld bij de ECB parkeren. Een negatieve depositorente - een primeur voor de ECB - betekent dat de banken rente moeten betalen aan de ECB in plaats van omgekeerd. De meeste economen hadden die negatieve depositorente verwacht. Door het extreem lage inflatiecijfer van 0,5 procent in mei had de ECB wat manoeuvreerruimte gekregen. De centrale bankiers mikken op een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. Kort na de bekendmaking van de renteknip zakte de koers van de euro tegenover de dollar naar het laagste peil in vier maanden. Ook de langetermijnrentes van de eurolanden gingen lager.