Dat blijkt uit de jaarlijkse boekhouding van de ECB die donderdag openbaar werd gemaakt.

De tegen een zeer gunstig tarief gekochte Griekse obligaties leverden in totaal 555 miljoen euro op. Dat is ongeveer de helft van de totale opbrengst uit staatsleningen voor de ECB (1,1 miljard euro).

Italië op kop

Voor het eerst heeft de ECB ook bekendgemaakt hoeveel staatsobligaties van welke landen het precies in handen heeft. Koploper is Italië, goed voor 99 miljard euro aan overheidspapier. De helft van alle obligaties in handen van de ECB is daarmee van Italiaanse makelij.

Spanje volgt met bijna 44 miljard euro aan obligaties. Griekenland, Portugal en Ierland zijn respectievelijk goed voor 30,8, 21,6, en 13,6 miljard euro.

Onzekerheid

De ECB kocht in 2011 voor miljarden staatsobligaties om de onzekerheid op de staatsobligatiemarkt van vooral de Zuid-Europese landen te drukken. Dit opkoopprogramma, bekend onder de naam Security Markets Programme, is inmiddels gestaakt, maar de bank heeft intussen een nieuw programma opgericht waarmee het ook in de toekomst obligaties wil blijven opkopen.

Niet iedereen is blij met de koopzucht van de ECB. Tegenstanders, onder wie Duitsland en Nederland, wijzen erop dat de ECB, die boven de financiële markt zou moeten staan, nu ook een speculant op de markt wordt en dat daarmee de onafhankelijkheid van de toezichthouder wordt aangetast. (Elsevier/Servaas Van der Laan/TV)

Dat blijkt uit de jaarlijkse boekhouding van de ECB die donderdag openbaar werd gemaakt. De tegen een zeer gunstig tarief gekochte Griekse obligaties leverden in totaal 555 miljoen euro op. Dat is ongeveer de helft van de totale opbrengst uit staatsleningen voor de ECB (1,1 miljard euro). Italië op kop Voor het eerst heeft de ECB ook bekendgemaakt hoeveel staatsobligaties van welke landen het precies in handen heeft. Koploper is Italië, goed voor 99 miljard euro aan overheidspapier. De helft van alle obligaties in handen van de ECB is daarmee van Italiaanse makelij. Spanje volgt met bijna 44 miljard euro aan obligaties. Griekenland, Portugal en Ierland zijn respectievelijk goed voor 30,8, 21,6, en 13,6 miljard euro. Onzekerheid De ECB kocht in 2011 voor miljarden staatsobligaties om de onzekerheid op de staatsobligatiemarkt van vooral de Zuid-Europese landen te drukken. Dit opkoopprogramma, bekend onder de naam Security Markets Programme, is inmiddels gestaakt, maar de bank heeft intussen een nieuw programma opgericht waarmee het ook in de toekomst obligaties wil blijven opkopen. Niet iedereen is blij met de koopzucht van de ECB. Tegenstanders, onder wie Duitsland en Nederland, wijzen erop dat de ECB, die boven de financiële markt zou moeten staan, nu ook een speculant op de markt wordt en dat daarmee de onafhankelijkheid van de toezichthouder wordt aangetast. (Elsevier/Servaas Van der Laan/TV)