De Europese Centrale Bank houdt de herfinancieringsrente op het historisch lage peil van 0,05 procent. De herfinacieringsrente is de rente die de banken moeten betalen waneer ze geld lenen van de centrale bank.

Ook de depositorente blijft ongewijzigd op -0,2 procent. Aangezien die rente negatief staat, betalen de banken de ECB dus om hun geld te stallen.

Het rentebesluit van donderdag komt niet als een verrassing, want werd voorspeld door alle 54 economen gepolst door het persagentschap Bloomberg.

Later op de dag onthulde voorzitter Draghi de dag waarop de zogenaamde 'bazooka' - via de aankoop van staatsobligaties en andere elementen van kwantitatieve versoepeling - wordt gelanceerd. Die dag wordt maandag 9 maart 2015.

In januari van dit jaar nam de ECB na lang aarzelen uiteindelijk dan toch haar grof geschut boven door het QE-programma aan te kondigen. 'QE' staat voor 'quantitative easing' of 'kwantitatieve versoepeling'. Via de QE gaat de ECB tot in september maandelijks 60 miljard euro in de Europese economie pompen om het deflatiegevaar te bezweren en de economische groei aan te wakkeren.

Hoewel de negatieve inflatie in de eurozone in februari (met -0,3 procent tegenover -0,6 procent een maand eerder) iets afgevlakt bleek, blijft dat cijfer mijlenver onder de grens van - net geen - 2 procent dat de ECB als streefdoel stelt.

Later meer. (BO)

De Europese Centrale Bank houdt de herfinancieringsrente op het historisch lage peil van 0,05 procent. De herfinacieringsrente is de rente die de banken moeten betalen waneer ze geld lenen van de centrale bank. Ook de depositorente blijft ongewijzigd op -0,2 procent. Aangezien die rente negatief staat, betalen de banken de ECB dus om hun geld te stallen. Het rentebesluit van donderdag komt niet als een verrassing, want werd voorspeld door alle 54 economen gepolst door het persagentschap Bloomberg.Later op de dag onthulde voorzitter Draghi de dag waarop de zogenaamde 'bazooka' - via de aankoop van staatsobligaties en andere elementen van kwantitatieve versoepeling - wordt gelanceerd. Die dag wordt maandag 9 maart 2015. In januari van dit jaar nam de ECB na lang aarzelen uiteindelijk dan toch haar grof geschut boven door het QE-programma aan te kondigen. 'QE' staat voor 'quantitative easing' of 'kwantitatieve versoepeling'. Via de QE gaat de ECB tot in september maandelijks 60 miljard euro in de Europese economie pompen om het deflatiegevaar te bezweren en de economische groei aan te wakkeren.Hoewel de negatieve inflatie in de eurozone in februari (met -0,3 procent tegenover -0,6 procent een maand eerder) iets afgevlakt bleek, blijft dat cijfer mijlenver onder de grens van - net geen - 2 procent dat de ECB als streefdoel stelt.Later meer. (BO)