De langzamere groei in opkomende markten als China kan ook in Europa de prijsontwikkeling drukken, en daarmee de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) in gevaar brengen. Dat heeft de Belg Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB, woensdag gezegd in de marge van een conferentie in Mannheim, meldt zakenkrant Financial Times.

Als een economie op volle toeren draait, stijgen in de regel de prijzen. In Europa is dat ondanks de aantrekkende binnenlandse vraag nog niet het geval, en nu dreigt ook in opkomende markten onderbenutting van de productiecapaciteit. Daarnaast zet de lagere groei de prijzen van veel grondstoffen onder druk.

Streefdoel

De ECB mikt op een stijging van het gemiddelde prijsniveau in de eurozone met net geen 2 procent per jaar. Overigens slaagt de ECB er - alle inspanningen ten spijt - al heel lang niet in om dat streefdoel te bereiken.

Dit jaar wordt het leven voor de consument nauwelijks duurder, onder meer door de veel lagere brandstofprijzen in vergelijking met vorig jaar.

Tot dusver ging de centrale bank er vanuit dat de inflatie, dankzij het stimuleringsbeleid, geleidelijk aantrekt en in 2017 uitkomt op 1,8 procent.

Bazooka

Binnenkort komt de ECB met nieuwe ramingen, die volgens Praet de basis zullen vormen voor het besluit dat het bestuur volgende week neemt tijdens de vergadering over het monetaire beleid. Als blijkt dat de inflatiedruk inderdaad is afgenomen, brengt dat mogelijk een aanscherping van het stimuleringsprogramma van de centrale bank - de zogenaamde bazooka van Draghi - dichterbij.

De verklaringen van Praet zetten woensdag de koers van de euro onder druk. De munt was tijdens de middaghandel 1,1415 dollar waard, een volle dollarcent minder dan eerder op de dag. (Belga/BO)

De langzamere groei in opkomende markten als China kan ook in Europa de prijsontwikkeling drukken, en daarmee de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) in gevaar brengen. Dat heeft de Belg Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB, woensdag gezegd in de marge van een conferentie in Mannheim, meldt zakenkrant Financial Times. Als een economie op volle toeren draait, stijgen in de regel de prijzen. In Europa is dat ondanks de aantrekkende binnenlandse vraag nog niet het geval, en nu dreigt ook in opkomende markten onderbenutting van de productiecapaciteit. Daarnaast zet de lagere groei de prijzen van veel grondstoffen onder druk. De ECB mikt op een stijging van het gemiddelde prijsniveau in de eurozone met net geen 2 procent per jaar. Overigens slaagt de ECB er - alle inspanningen ten spijt - al heel lang niet in om dat streefdoel te bereiken.Dit jaar wordt het leven voor de consument nauwelijks duurder, onder meer door de veel lagere brandstofprijzen in vergelijking met vorig jaar. Tot dusver ging de centrale bank er vanuit dat de inflatie, dankzij het stimuleringsbeleid, geleidelijk aantrekt en in 2017 uitkomt op 1,8 procent. Binnenkort komt de ECB met nieuwe ramingen, die volgens Praet de basis zullen vormen voor het besluit dat het bestuur volgende week neemt tijdens de vergadering over het monetaire beleid. Als blijkt dat de inflatiedruk inderdaad is afgenomen, brengt dat mogelijk een aanscherping van het stimuleringsprogramma van de centrale bank - de zogenaamde bazooka van Draghi - dichterbij. De verklaringen van Praet zetten woensdag de koers van de euro onder druk. De munt was tijdens de middaghandel 1,1415 dollar waard, een volle dollarcent minder dan eerder op de dag. (Belga/BO)