Dat de ECB beslist de rente ongewijzigd te houden, werd algemeen verwacht. De rente staat al sinds mei 2009 op 1 procent. Door de toenemende inflatie (2,4 procent) neemt de druk op ECB- voorzitter Trichet toe om de rente toch te verhogen. De Centrale Bank beschouwt een inflatiecijfer van net onder de 2 procent namelijk als ideaal.

In een toelichting bij het rentebesluit uitte Trichet zich voorzichtig positief over die inflatie. Hij herhaalde dat er op korte termijn, als gevolg van duurdere energie- en grondstoffenprijzen, inderdaad sprake is van inflatiedruk. "Maar de inflatiedruk op middellange en lange termijn zou beheerst blijven", luidde het. Bij de vorige persconferentie leek de ECB-baas meer bezorgd.

Trichet ziet het inflatiecijfer het grootste deel van 2011 boven de grens van 2 procent schommelen, maar verwacht een normalisering tegen het eind van het jaar. In januari bedroeg de inflatie in de eurozone 2,4 procent.

In verband met de crisis in het Midden-Oosten, die ervoor heeft gezorgd dat de olieprijs boven de 100 dollar per vat uitkomt, zei Trichet dat hij de gebeurtenissen "bijzonder aandachtig" volgt.

De persconferentie van Trichet kunt u hier volgen

Dat de ECB beslist de rente ongewijzigd te houden, werd algemeen verwacht. De rente staat al sinds mei 2009 op 1 procent. Door de toenemende inflatie (2,4 procent) neemt de druk op ECB- voorzitter Trichet toe om de rente toch te verhogen. De Centrale Bank beschouwt een inflatiecijfer van net onder de 2 procent namelijk als ideaal.In een toelichting bij het rentebesluit uitte Trichet zich voorzichtig positief over die inflatie. Hij herhaalde dat er op korte termijn, als gevolg van duurdere energie- en grondstoffenprijzen, inderdaad sprake is van inflatiedruk. "Maar de inflatiedruk op middellange en lange termijn zou beheerst blijven", luidde het. Bij de vorige persconferentie leek de ECB-baas meer bezorgd. Trichet ziet het inflatiecijfer het grootste deel van 2011 boven de grens van 2 procent schommelen, maar verwacht een normalisering tegen het eind van het jaar. In januari bedroeg de inflatie in de eurozone 2,4 procent. In verband met de crisis in het Midden-Oosten, die ervoor heeft gezorgd dat de olieprijs boven de 100 dollar per vat uitkomt, zei Trichet dat hij de gebeurtenissen "bijzonder aandachtig" volgt. De persconferentie van Trichet kunt u hier volgen