Het is intussen voor de vijfde maand op rij dat de rentevoet op het historisch lage peil van 0,5 procent staat.

"De Europese Centrale Bank gaat de ontwikkeling van de rente op de interbankenmarkt nauwgezet in de gaten houden en staat klaar om alle instrumenten die nodig zijn, ter beschikking te stellen", zei ECB-voorzitter Mario Draghi woensdagnamiddag in een toelichting bij het rentebesluit. Bij die instrumenten zijn dus ook nieuwe noodkredieten voor de banken inbegrepen, de
zogenaamde LTRO's.

Eind 2011 en begin vorig jaar leenden heel wat Europese banken via de LTRO's voor zowat 1 miljard euro bij de ECB. Intussen is het grootste deel daarvan terugbetaald. Het is voor gezonde banken immers goedkoper geworden om van elkaar te lenen, via de zogenaamde interbankenrente. Maar die interbankenrente is aan het stijgen, en dus dreigt een tekort aan liquide middelen, die kunnen ingezet worden voor kredieten voor het economische herstel. Met een nieuwe LTRO - de derde van de ECB - zou dat kunnen vermeden worden.

Ook vorige maand beklemtoonde Draghi al dat de ECB klaar staat om in te grijpen indien nodig. (Belga/BO)

Het is intussen voor de vijfde maand op rij dat de rentevoet op het historisch lage peil van 0,5 procent staat. "De Europese Centrale Bank gaat de ontwikkeling van de rente op de interbankenmarkt nauwgezet in de gaten houden en staat klaar om alle instrumenten die nodig zijn, ter beschikking te stellen", zei ECB-voorzitter Mario Draghi woensdagnamiddag in een toelichting bij het rentebesluit. Bij die instrumenten zijn dus ook nieuwe noodkredieten voor de banken inbegrepen, de zogenaamde LTRO's.Eind 2011 en begin vorig jaar leenden heel wat Europese banken via de LTRO's voor zowat 1 miljard euro bij de ECB. Intussen is het grootste deel daarvan terugbetaald. Het is voor gezonde banken immers goedkoper geworden om van elkaar te lenen, via de zogenaamde interbankenrente. Maar die interbankenrente is aan het stijgen, en dus dreigt een tekort aan liquide middelen, die kunnen ingezet worden voor kredieten voor het economische herstel. Met een nieuwe LTRO - de derde van de ECB - zou dat kunnen vermeden worden. Ook vorige maand beklemtoonde Draghi al dat de ECB klaar staat om in te grijpen indien nodig. (Belga/BO)