Met 0,75 procent blijft de rente op het laagste peil sinds de oprichting van de eurozone in 1999.

Vooraleer haar rentebeleid aan te passen, wacht de ECB het effect van de eerder aangekondigde maatregelen (het opkopen van obligaties van noodlijdende eurolanden) af. Daarbij is het van belang of Spanje beslist al dan niet een beroep te doen op het noodfonds.

"Vanuit economisch standpunt gezien is een renteknip van de ECB niet aan de orde," aldus Christian Melzer, econoom bij Dekabank in Frankfurt. "De focus ligt niet op de rente maar op Spanje, dat nu aan zet is om de weg vrij te maken voor het obligatieprogramma van de ECB," voegt hij eraan toe.

ECB-voorzitter Mario Draghi beklemtoonde dat het plan om obligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen, zeker heeft geholpen om de spanningen op de financiële markten de voorbije weken te verminderen. "Het is nu essentieel dat de regeringen hun inspanningen voortzetten om de fiscale en structurele onevenwichten te verminderen."

Het inflatiecijfer in de eurozone bedraagt 2,7 procent. De ECB streeft in principe naar een cijfer dat net onder de 2 procent ligt. (BO/reuters)

Met 0,75 procent blijft de rente op het laagste peil sinds de oprichting van de eurozone in 1999. Vooraleer haar rentebeleid aan te passen, wacht de ECB het effect van de eerder aangekondigde maatregelen (het opkopen van obligaties van noodlijdende eurolanden) af. Daarbij is het van belang of Spanje beslist al dan niet een beroep te doen op het noodfonds."Vanuit economisch standpunt gezien is een renteknip van de ECB niet aan de orde," aldus Christian Melzer, econoom bij Dekabank in Frankfurt. "De focus ligt niet op de rente maar op Spanje, dat nu aan zet is om de weg vrij te maken voor het obligatieprogramma van de ECB," voegt hij eraan toe.ECB-voorzitter Mario Draghi beklemtoonde dat het plan om obligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen, zeker heeft geholpen om de spanningen op de financiële markten de voorbije weken te verminderen. "Het is nu essentieel dat de regeringen hun inspanningen voortzetten om de fiscale en structurele onevenwichten te verminderen."Het inflatiecijfer in de eurozone bedraagt 2,7 procent. De ECB streeft in principe naar een cijfer dat net onder de 2 procent ligt. (BO/reuters)