ECB blijft waakzaam voor gevolgen brexit

© reuters

De Europese Centrale bank (ECB) brengt voorlopig geen nieuwe munitie in stelling om de inflatie op te krikken. Het blijft evenwel uitkijken voor de impact van de omstreden brexit.

De risico’s op nieuwe economische tegenvallers in de eurozone blijven groot, mede door de onzekerheid rond de brexit. Dat liet de de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag verstaan in een toelichting bij het rentebesluit van de ECB. Draghi beklemtoonde wel – overigens niet voor het eerst – dat de ECB niet zal aarzelen om nieuwe stimuli te gebruiken indien nodig, als er meer duidelijkheid is over de economische impact van de beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen.

Draghi merkte op dat de markten zich kort na het Britse referendum ‘bemoedigend weerbaar’ hebben getoond. De echte impact van het Britse vertrek uit de EU moet echter nog blijken. “Over enkele maanden verwachten we meer informatie te hebben en zullen we een betere indicatie kunnen geven”, aldus de ECB-voorzitter. Een beslissing over extra stimuli wordt dus over de zomer getild.

Donderdag hield de ECB de rentetarieven, zoals verwacht, ongewijzigd. Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito’s die banken in Frankfurt aanhouden blijft – 0,4 procent. Dat betekent dat het geld kost voor banken om middelen aan te houden bij de centrale bank.

Ook het bestaande stimulusprogramma, waarbij maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties wordt gekocht, blijft onveranderd. De bedoeling van het programma is om de inflatie in de eurozone op te krikken en de economische groei te stimuleren.

Volgens Draghi heeft de centrale bank niet overwogen om de regels voor het opkoopprogramma aan te passen. Door de economische onzekerheid zijn de rendementen op veel staatsobligaties onder het nulpunt gezakt. Dat maakt de vijver waarin de ECB kan vissen steeds kleiner, omdat de bank geen obligaties met negatieve rendementen mag kopen. Het programma eindigt normaal gezien in maart 2017, maar mogelijk – als de gevolgen van de brexit duidelijker worden – wordt het dus uitgebreid.

Draghi hintte donderdag verder op mogelijke oplossingen voor de problemen met de enorme hoeveelheid ‘slechte’ leningen waar vooral Italiaanse banken mee kampen. Volgens hem moet er een goedwerkende markt komen voor die leningen, en kan het nuttig zijn de mogelijkheid van publieke steun open te houden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content