De eerste en tweede economie van de eurozone slaan de handen in elkaar om de woekerende jongerenwerkloosheid te bestrijden. Dat meldt de Duitse krant Rheinische Post maandag.

De respectieve ministers van Werk Ursula von der Leyen en Michel Sapin zullen het project - 'New Deal for Europe' genaamd - op 28 mei aankondigen in Parijs. De naam van het project verwijst naar de 'New Deal' -politiek van de Amerikaanse president Roosevelt, die in de crisis van de jaren dertig van vorige eeuw (De Grote Depressie) economische hervormingen doorvoerde om het tij te keren.

'Verloren generatie'

Vandaag kreunt Europa onder de toenemende jongerenwerkloosheid, waardoor nu al gesproken wordt van een 'verloren generatie'. In Griekenland en Spanje zit meer dan de helft van de jongeren (- 25 jarigen) zonder werk. Ook in Portugal, Italië en Frankrijk stijgt de jongerenwerkloosheid tot een alarmerend hoog peil.

EIB

Concreet willen Duitsland en Frankrijk via de 'New Deal' bedrijven aanporren jongeren in dienst te nemen en op te leiden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de Europese Investeringsbank (EIB).

Krediet van 60 miljard

De Europese Unie (EU) had al beslist tegen 2020 6 miljard euro vrij te maken om de jongerenwerkloosheid te bestrijden. Het is nu aan de EIB om dat bedrag los te wrikken onder de vorm van een of andere garantieregeling. Volgens de Duitse krant kan door die garantieregeling 10 maal meer besteed worden aan het 'New Deal'-project. Dat zou betekenen dat de ondernemingen die de 'New Deal' onderschrijven in totaal voor 60 miljard euro kunnen lenen aan de Europese Investeringsbank.

Volgens EIB-voorzitter Werner Hoyer moet het project duidelijk maken dat er een verband wordt gelegd tussen de kredietvoorwaarden voor ondernemingen enerzijds, en het scheppen van banen en opleidingsmogelijkheden anderzijds.(BO)

De eerste en tweede economie van de eurozone slaan de handen in elkaar om de woekerende jongerenwerkloosheid te bestrijden. Dat meldt de Duitse krant Rheinische Post maandag.De respectieve ministers van Werk Ursula von der Leyen en Michel Sapin zullen het project - 'New Deal for Europe' genaamd - op 28 mei aankondigen in Parijs. De naam van het project verwijst naar de 'New Deal' -politiek van de Amerikaanse president Roosevelt, die in de crisis van de jaren dertig van vorige eeuw (De Grote Depressie) economische hervormingen doorvoerde om het tij te keren. 'Verloren generatie'Vandaag kreunt Europa onder de toenemende jongerenwerkloosheid, waardoor nu al gesproken wordt van een 'verloren generatie'. In Griekenland en Spanje zit meer dan de helft van de jongeren (- 25 jarigen) zonder werk. Ook in Portugal, Italië en Frankrijk stijgt de jongerenwerkloosheid tot een alarmerend hoog peil.EIBConcreet willen Duitsland en Frankrijk via de 'New Deal' bedrijven aanporren jongeren in dienst te nemen en op te leiden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de Europese Investeringsbank (EIB).Krediet van 60 miljardDe Europese Unie (EU) had al beslist tegen 2020 6 miljard euro vrij te maken om de jongerenwerkloosheid te bestrijden. Het is nu aan de EIB om dat bedrag los te wrikken onder de vorm van een of andere garantieregeling. Volgens de Duitse krant kan door die garantieregeling 10 maal meer besteed worden aan het 'New Deal'-project. Dat zou betekenen dat de ondernemingen die de 'New Deal' onderschrijven in totaal voor 60 miljard euro kunnen lenen aan de Europese Investeringsbank. Volgens EIB-voorzitter Werner Hoyer moet het project duidelijk maken dat er een verband wordt gelegd tussen de kredietvoorwaarden voor ondernemingen enerzijds, en het scheppen van banen en opleidingsmogelijkheden anderzijds.(BO)