De Schoutheete heeft Europese adelbrieven bij de vleet. Hij vindt de evolutie in Duitsland des te belangrijker: "Omdat de Duitsers meer dan ooit de economische motor zijn van de EU. Zij zijn ook mee de politieke motor van integratie geweest. Het zou gevaarlijk zijn, mocht bondskanselier Merkel kiezen voor bilateraal overleg met de Russen, de Chinezen, de Amerikanen. Ik vrees dat de Duitsers zich daar sterk genoeg voor voelen, maar dat zijn ze niet. Europa gaat door een grote crisis en we weten nog niet of we de goede oplossing hebben gevonden."

Een alternatief voor de euro bestaat niet, benadrukt de diplomaat. Hij stipt aan dat Duitse politici soms twijfel zaaien over het tot de laatste snik verdedigen van de munt. "Maar ook hun banken hebben veel te verliezen bij het kapseizen van de euro." De Schoutheete gaat akkoord dat er landen in de eurozone werden opgenomen, zoals Griekenland, die er niet klaar voor waren. "De moed om 'neen' te zeggen was er niet."

Omdat de financiële markten op de zwakheden van het systeem spelen "moeten ze meer worden gecontroleerd en dienen wij objectieve zwaktes om te buigen tot sterktes. De EU is sterk genoeg om de aanvallen van de speculanten af te slaan. Als Spanje en Italië in het vizier komen van de financiële markten zitten we in een ander verhaal."

Boudewijn Vanpeteghem / Daan Killemaes

Lees het volledige interview in Trends van deze week. De Schoutheete heeft het daarin ook over Europa en de splitsing van België, en hij vergelijkt Europese leiders van toen en nu.

De Schoutheete heeft Europese adelbrieven bij de vleet. Hij vindt de evolutie in Duitsland des te belangrijker: "Omdat de Duitsers meer dan ooit de economische motor zijn van de EU. Zij zijn ook mee de politieke motor van integratie geweest. Het zou gevaarlijk zijn, mocht bondskanselier Merkel kiezen voor bilateraal overleg met de Russen, de Chinezen, de Amerikanen. Ik vrees dat de Duitsers zich daar sterk genoeg voor voelen, maar dat zijn ze niet. Europa gaat door een grote crisis en we weten nog niet of we de goede oplossing hebben gevonden." Een alternatief voor de euro bestaat niet, benadrukt de diplomaat. Hij stipt aan dat Duitse politici soms twijfel zaaien over het tot de laatste snik verdedigen van de munt. "Maar ook hun banken hebben veel te verliezen bij het kapseizen van de euro." De Schoutheete gaat akkoord dat er landen in de eurozone werden opgenomen, zoals Griekenland, die er niet klaar voor waren. "De moed om 'neen' te zeggen was er niet." Omdat de financiële markten op de zwakheden van het systeem spelen "moeten ze meer worden gecontroleerd en dienen wij objectieve zwaktes om te buigen tot sterktes. De EU is sterk genoeg om de aanvallen van de speculanten af te slaan. Als Spanje en Italië in het vizier komen van de financiële markten zitten we in een ander verhaal." Boudewijn Vanpeteghem / Daan Killemaes Lees het volledige interview in Trends van deze week. De Schoutheete heeft het daarin ook over Europa en de splitsing van België, en hij vergelijkt Europese leiders van toen en nu.