Dat zei Hoyer tijdens een gesprek met Trends in Berlijn, naar aanloop van de Europese top. Hoyer herhaalt daarmee het eerdere Duitse standpunt, dat fundamentele vraagtekens stelt bij landen in de Europese Unie met een indexmechanisme, zoals België. "Ik ben sceptisch over de automatische loonindexering. We bestudeerden dat model al jaren geleden in Duitsland. Het is geen goed systeem. Het leidt tot een opwaartse loondruk".

Moet België dat indexmechanisme dan vaarwel zeggen? Werner Hoyer: "We aanvaarden dat er verschillende tradities zijn bij de lidstaten van de Europese Unie. Niet dat we daarom tevreden zijn met de index. Het is een instrument voor het bewaren van de sociale vrede in België. Maar het is heel moeilijk om het mechanisme weg te krijgen. Mocht Duitsland zo'n indexmechanisme hebben, zou ik me daar toch niet goed bij voelen. Het zou een voortdurend excuus zijn voor opwaartse loondruk".

Optimistisch over de top
De staatssecretaris toonde zich vrij optimistisch over de slaagkansen voor de top over de euro. De grote lijnen van een akkoord zijn in zicht. En hoe sneller een akkoord over de euro, hoe sneller ook de financiële markten zullen kalmeren. "Geen enkele van onze leidende politici is tegen de Europese Unie. De verdere Europese integratie blijft de basispijler van ons buitenlandse beleid. Dat betekent dus ook het behoud van de euro. Dat geloof in de euro moeten we ook duidelijk tonen aan de hele wereld. Ik hoor sommige mensen, vooral in de Angelsaksische wereld, al een decennium verklaren dat de euro nooit zal werken. Wel, wij zullen laten zien dat de euro werkt. En als ertegen wordt gespeculeerd, zullen we de euro verdedigen".

Werner Hoyer stelt wel als voorwaarde een eurozone die de concurrentie in een globaliserende wereld aankan. "Duitsland moet zijn competitiviteit niet vergelijken met die van de andere lidstaten, maar met de rest van de wereld". Want de ruggengraat van de Duitse economie zijn kmo's, die zeer sterk zijn in bepaalde niches. En die moeten globaal kunnen handelen.
Werner Hoyer is ook de zoveelste Duitser die bijzonder optimistisch is over de Duitse economie. "Weet je, er is in Duitsland vandaag een vreemde sfeer. Er is voor de eerste keer sinds heel lange tijd optimisme. En dat is eigenlijk totaal tegengesteld met het Duitse karakter. Het is heel vreemd dat de Duitsers vandaag over niets klagen. We voelen ons heel relax".

Van onze verslaggever in Berlijn W.R.

Willen de Duitsers de euro nog wel?

Op de Europese top - vanaf donderdag 23 maart - staat de toekomst van de euro centraal. Vooral de positie van de grootste economie in de eurozone, Duitsland, staat centraal.

Willen de Duitsers de euro nog? Of gaan de Duitsers terug naar de D-Mark? Naar aanloop van de eurotop trok Trends naar Frankfurt (het economische machtscentrum) en Berlijn (het politieke machtscentrum) en sprak met leidinggevende economen, politici, en opiniemakers.

Dat zei Hoyer tijdens een gesprek met Trends in Berlijn, naar aanloop van de Europese top. Hoyer herhaalt daarmee het eerdere Duitse standpunt, dat fundamentele vraagtekens stelt bij landen in de Europese Unie met een indexmechanisme, zoals België. "Ik ben sceptisch over de automatische loonindexering. We bestudeerden dat model al jaren geleden in Duitsland. Het is geen goed systeem. Het leidt tot een opwaartse loondruk". Moet België dat indexmechanisme dan vaarwel zeggen? Werner Hoyer: "We aanvaarden dat er verschillende tradities zijn bij de lidstaten van de Europese Unie. Niet dat we daarom tevreden zijn met de index. Het is een instrument voor het bewaren van de sociale vrede in België. Maar het is heel moeilijk om het mechanisme weg te krijgen. Mocht Duitsland zo'n indexmechanisme hebben, zou ik me daar toch niet goed bij voelen. Het zou een voortdurend excuus zijn voor opwaartse loondruk". Optimistisch over de top De staatssecretaris toonde zich vrij optimistisch over de slaagkansen voor de top over de euro. De grote lijnen van een akkoord zijn in zicht. En hoe sneller een akkoord over de euro, hoe sneller ook de financiële markten zullen kalmeren. "Geen enkele van onze leidende politici is tegen de Europese Unie. De verdere Europese integratie blijft de basispijler van ons buitenlandse beleid. Dat betekent dus ook het behoud van de euro. Dat geloof in de euro moeten we ook duidelijk tonen aan de hele wereld. Ik hoor sommige mensen, vooral in de Angelsaksische wereld, al een decennium verklaren dat de euro nooit zal werken. Wel, wij zullen laten zien dat de euro werkt. En als ertegen wordt gespeculeerd, zullen we de euro verdedigen". Werner Hoyer stelt wel als voorwaarde een eurozone die de concurrentie in een globaliserende wereld aankan. "Duitsland moet zijn competitiviteit niet vergelijken met die van de andere lidstaten, maar met de rest van de wereld". Want de ruggengraat van de Duitse economie zijn kmo's, die zeer sterk zijn in bepaalde niches. En die moeten globaal kunnen handelen. Werner Hoyer is ook de zoveelste Duitser die bijzonder optimistisch is over de Duitse economie. "Weet je, er is in Duitsland vandaag een vreemde sfeer. Er is voor de eerste keer sinds heel lange tijd optimisme. En dat is eigenlijk totaal tegengesteld met het Duitse karakter. Het is heel vreemd dat de Duitsers vandaag over niets klagen. We voelen ons heel relax". Van onze verslaggever in Berlijn W.R.