"De bedrijfswereld zal uitvoeren wat de overheid en de EU beslissen. Als er geoordeeld wordt dat Rusland onvoldoende samenwerkt en er strengere sancties worden toegepast, staan we daar 100 procent achter," laat Eckhard Cordes van het Comité voor Oost-Europese Economische Betrekkingen optekenen in een interview met het Duitse Handelsblatt.

Ook ander lobbygroepen slaan intussen een hardere toon aan tegen Moskou. Dat is een gevolg van het neerhalen van een Maleisisch vliegtuig vorige week boven het oosten van Oekraïne, waarbij 298 doden vielen. Dat incident wordt alom toegeschreven aan pro-Russische separatisten.

Eerder was er rond de Oekraïne-crisis discussie ontstaan over het nemen van sancties tegen Rusland. Lobbyisten, zoals Cordes, hadden toen nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van mogelijke sancties. Sancties tegen Rusland zouden duizenden banen kosten in de Duitse exportgerichte industrie, en de energieprijzen in Europa de hoogte injagen, luidde het toen.

De Duitse export naar Rusland daalde de eerste vier maanden van het jaar met 14 procent , bleek uit officiële cijfers. Volgens Cordes kwamen er daardoor 25.000 banen op de tocht te staan in Duitsland.

Maar de toon van de Duitse bedrijfswereld is dus veranderd, zo blijkt. Volgens Cordes krijgt de politiek nu prioriteit. Als de Europese Unie, de Verenigde Staten en hun bondgenoten sancties op grote schaal doorvoeren, staat de Duitse bedrijfswereld daar - volgens de verklaringen van Cordes - volledig achter. "Als er een prijs moet worden betaald, zullen wij die betalen," aldus Cordes. Hij hoopt wel dat de sancties op termijn leiden tot een 'wapenstilstand'. (Bloomberg/BO)

"De bedrijfswereld zal uitvoeren wat de overheid en de EU beslissen. Als er geoordeeld wordt dat Rusland onvoldoende samenwerkt en er strengere sancties worden toegepast, staan we daar 100 procent achter," laat Eckhard Cordes van het Comité voor Oost-Europese Economische Betrekkingen optekenen in een interview met het Duitse Handelsblatt. Ook ander lobbygroepen slaan intussen een hardere toon aan tegen Moskou. Dat is een gevolg van het neerhalen van een Maleisisch vliegtuig vorige week boven het oosten van Oekraïne, waarbij 298 doden vielen. Dat incident wordt alom toegeschreven aan pro-Russische separatisten. Eerder was er rond de Oekraïne-crisis discussie ontstaan over het nemen van sancties tegen Rusland. Lobbyisten, zoals Cordes, hadden toen nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van mogelijke sancties. Sancties tegen Rusland zouden duizenden banen kosten in de Duitse exportgerichte industrie, en de energieprijzen in Europa de hoogte injagen, luidde het toen.De Duitse export naar Rusland daalde de eerste vier maanden van het jaar met 14 procent , bleek uit officiële cijfers. Volgens Cordes kwamen er daardoor 25.000 banen op de tocht te staan in Duitsland.Maar de toon van de Duitse bedrijfswereld is dus veranderd, zo blijkt. Volgens Cordes krijgt de politiek nu prioriteit. Als de Europese Unie, de Verenigde Staten en hun bondgenoten sancties op grote schaal doorvoeren, staat de Duitse bedrijfswereld daar - volgens de verklaringen van Cordes - volledig achter. "Als er een prijs moet worden betaald, zullen wij die betalen," aldus Cordes. Hij hoopt wel dat de sancties op termijn leiden tot een 'wapenstilstand'. (Bloomberg/BO)