Het Britse pond verloor maandag opnieuw terrein, voor de vierde dag op rij. De munt zakte 0,9 pct tot 1,4129 dollar, meteen het laagste peil in twee maanden. Tegenover de euro werd het pond 1,1 procent goedkoper, tot 79,79 pence. Eerder dit jaar verloor de Britse munt al ruim 4 procent in waarde. Analisten verwachten op 24 juni, de dag na het referendum, sowieso een grote schommeling. Ofwel zal het pond diep wegzakken als een meerderheid van de Britten een Brexit ondersteunt, ofwel flink herstellen.

Impact op de beurzen

Ook de beurzen voelen de hete adem van een brexit in hun nek. De aandelen gingen massaal lager. De Bel20 noteerde op de middag ruim 1,7 procent in het rood.

Ook vrijdag leden de beurzen in Europa al flinke verliezen. Maandag openden de belangrijkste indices allemaal in het rood. De verliezen in Amsterdam, Parijs en Frankrijk liepen op tot meer dan 1 procent, terwijl de beurs in Londen de neergang kon beperken tot 0,5 procent. Ook in Azië was de stemming negatief.

Er heerst ongerustheid over het referendum in Groot-Brittannië, dat volgende week plaatsvindt. Uit opiniepielingen blijkt dat het een dubbeltje op zijn kant wordt of de Britten lid van de Europese Unie kunnen blijven. Daarnaast kijken beleggers ook uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank woensdag. Ook de Japanse, Britse en Zwitserse centrale banken komen deze week met rentebesluiten. (Belga/NS)

Het Britse pond verloor maandag opnieuw terrein, voor de vierde dag op rij. De munt zakte 0,9 pct tot 1,4129 dollar, meteen het laagste peil in twee maanden. Tegenover de euro werd het pond 1,1 procent goedkoper, tot 79,79 pence. Eerder dit jaar verloor de Britse munt al ruim 4 procent in waarde. Analisten verwachten op 24 juni, de dag na het referendum, sowieso een grote schommeling. Ofwel zal het pond diep wegzakken als een meerderheid van de Britten een Brexit ondersteunt, ofwel flink herstellen.Ook de beurzen voelen de hete adem van een brexit in hun nek. De aandelen gingen massaal lager. De Bel20 noteerde op de middag ruim 1,7 procent in het rood. Ook vrijdag leden de beurzen in Europa al flinke verliezen. Maandag openden de belangrijkste indices allemaal in het rood. De verliezen in Amsterdam, Parijs en Frankrijk liepen op tot meer dan 1 procent, terwijl de beurs in Londen de neergang kon beperken tot 0,5 procent. Ook in Azië was de stemming negatief. Er heerst ongerustheid over het referendum in Groot-Brittannië, dat volgende week plaatsvindt. Uit opiniepielingen blijkt dat het een dubbeltje op zijn kant wordt of de Britten lid van de Europese Unie kunnen blijven. Daarnaast kijken beleggers ook uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank woensdag. Ook de Japanse, Britse en Zwitserse centrale banken komen deze week met rentebesluiten. (Belga/NS)