ECB-voorzitter Mario Draghi zei afgelopen vrijdag dat de zorgen over de lage inflatie in de eurozone weer zijn toegenomen. Hij beloofde dat de centrale bank "alles in het werk stelt" om te voorkomen dat de doelstelling van net geen 2 procent geldontwaarding buiten beeld raakt.

Dat werd door de financiële markten opgevat als een voorbode van ingrijpendere maatregelen dan de ECB tot dusver heeft aangekondigd. Maandag zakte de rente op tienjarige Spaanse staatsleningen voor het eerst onder de 2 procent, tot 1,97 procent. De Italiaanse langetermijnrente zakte tot 2,17 procent, eveneens een historisch laag niveau.

Tijdens de schuldencrisis liep de rente voor beide landen nog gevaarlijk hoog op, omdat beleggers er minder vertrouwen in hadden dat Spanje en Italië aan hun financiële verplichtingen konden blijven voldoen. Ook toen zorgde Draghi voor verlichting, met midden 2012 zijn belofte om te doen wat nodig is om de euro te redden.

Ook de Belgische rente op 10 jaar blijft extreem laag en noteerde maandag iets boven de 1 procent. Het laagterecord dateert van afgelopen vrijdag. (Belga/NS)

ECB-voorzitter Mario Draghi zei afgelopen vrijdag dat de zorgen over de lage inflatie in de eurozone weer zijn toegenomen. Hij beloofde dat de centrale bank "alles in het werk stelt" om te voorkomen dat de doelstelling van net geen 2 procent geldontwaarding buiten beeld raakt. Dat werd door de financiële markten opgevat als een voorbode van ingrijpendere maatregelen dan de ECB tot dusver heeft aangekondigd. Maandag zakte de rente op tienjarige Spaanse staatsleningen voor het eerst onder de 2 procent, tot 1,97 procent. De Italiaanse langetermijnrente zakte tot 2,17 procent, eveneens een historisch laag niveau. Tijdens de schuldencrisis liep de rente voor beide landen nog gevaarlijk hoog op, omdat beleggers er minder vertrouwen in hadden dat Spanje en Italië aan hun financiële verplichtingen konden blijven voldoen. Ook toen zorgde Draghi voor verlichting, met midden 2012 zijn belofte om te doen wat nodig is om de euro te redden. Ook de Belgische rente op 10 jaar blijft extreem laag en noteerde maandag iets boven de 1 procent. Het laagterecord dateert van afgelopen vrijdag. (Belga/NS)