Josephine Witt kieperde een zak confetti over het hoofd van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). "Ik stel de ECB op zich niet ter discussie", verklaarde Witt achteraf in een interview met De Standaard. "Maar de ECB is niet democratisch. Ik wil niet dat mensen opgroeien met het idee dat ze het economisch beleid alleen maar kunnen slikken en zelf niets te zeggen hebben. De ECB kan niet als god beslissen."

Draghi voelt zich wellicht een beetje god, als hij belooft meer dan 1000 miljard euro uit het niets te creëren. Hij drukt dat geld niet zelf, maar laat de centrale banken van maart 2015 tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro obligaties kopen.

Draghi is god niet: 'Meer confetti a.u.b.'

Het gevolg is dat de historisch lage rente elke dag nog verder de dieperik in gaat. Dat laat zich ook voelen in de vergoeding op Belgische spaarboekjes. Onze minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, uitte maanden geleden kritiek op deze "aanslag op de spaarders". Van Overtveldt oogstte met zijn uitspraak veel kritiek bij collega-politici. Die vonden dat de minister geen respect had voor de onafhankelijkheid van de ECB en dat hij het vertrouwen in de instelling ondermijnde.

De ECB is niet onfeilbaar. Mario Draghi is god niet. En de centrale bankiers schatten de gezondheid van de economie lang niet altijd correct in. Op 3 juli 2008 verhoogde de ECB de rente nog van 4 naar 4,25 procent. Enkele maanden later moest de rente weer met een half procentpunt omlaag, omdat de economie op apegapen lag en de bankensector op instorten stond. Het was de start van een rist renteverlagingen. Op 7 april en 7 juli 2011 trok de ECB de rente opnieuw te vroeg op. In november keerde de ECB terug op haar stappen en sindsdien doet ze er alles aan om lenen goedkoper te maken.

Dus... meer kritiek, graag, en meer confetti.

Josephine Witt kieperde een zak confetti over het hoofd van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). "Ik stel de ECB op zich niet ter discussie", verklaarde Witt achteraf in een interview met De Standaard. "Maar de ECB is niet democratisch. Ik wil niet dat mensen opgroeien met het idee dat ze het economisch beleid alleen maar kunnen slikken en zelf niets te zeggen hebben. De ECB kan niet als god beslissen." Draghi voelt zich wellicht een beetje god, als hij belooft meer dan 1000 miljard euro uit het niets te creëren. Hij drukt dat geld niet zelf, maar laat de centrale banken van maart 2015 tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro obligaties kopen. Het gevolg is dat de historisch lage rente elke dag nog verder de dieperik in gaat. Dat laat zich ook voelen in de vergoeding op Belgische spaarboekjes. Onze minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, uitte maanden geleden kritiek op deze "aanslag op de spaarders". Van Overtveldt oogstte met zijn uitspraak veel kritiek bij collega-politici. Die vonden dat de minister geen respect had voor de onafhankelijkheid van de ECB en dat hij het vertrouwen in de instelling ondermijnde. De ECB is niet onfeilbaar. Mario Draghi is god niet. En de centrale bankiers schatten de gezondheid van de economie lang niet altijd correct in. Op 3 juli 2008 verhoogde de ECB de rente nog van 4 naar 4,25 procent. Enkele maanden later moest de rente weer met een half procentpunt omlaag, omdat de economie op apegapen lag en de bankensector op instorten stond. Het was de start van een rist renteverlagingen. Op 7 april en 7 juli 2011 trok de ECB de rente opnieuw te vroeg op. In november keerde de ECB terug op haar stappen en sindsdien doet ze er alles aan om lenen goedkoper te maken. Dus... meer kritiek, graag, en meer confetti.