Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet eind oktober verstaan dat de ECB tegen december het lopende opkoopprogramma - ook bekend als kwantitatieve versoepeling (QE) - zou evalueren.

Vandaag blijkt uit een toelichting van Draghi in het Europees Parlement dat de centrale bank alvast extra munitie in stelling brengt mocht dat nodig zijn.

Concreet betekent dat dat de ECB bereid is haar 'quantitative easing'-programma ook na september 2016 te laten doorlopen als haar inflatiedoelstellingen moeilijk worden bereikt. De ECB koopt elke maand voor ongeveer 60 miljard euro aan obligaties op. Het streefdoel van een inflatiecijfer van net onder de 2 procent blijkt evenwel nog steeds niet in zicht.

Als het opkoopprogramma - waarmee sinds januari van dit jaar elke maand geld in de economie wordt gepompt - langer moet worden aangehouden om die doelstelling te bereiken, zal de ECB dat doen, aldus Draghi. Ook de activering van 'andere instrumenten' sluit de Italiaan niet uit.

Op 3 december komt de raad van bestuur van de ECB voor de laatste keer dit jaar bijeen. Enkele weken geleden liet Draghi zich ontvallen dat dan mogelijk wordt beslist het QE-programma te verlengen.

In een reactie op de toelichting van Draghi daalde de euro tegenover de dollar met 0,1 procent tot 1,073 dollar

(Reuters/Belga/BO)

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet eind oktober verstaan dat de ECB tegen december het lopende opkoopprogramma - ook bekend als kwantitatieve versoepeling (QE) - zou evalueren.Vandaag blijkt uit een toelichting van Draghi in het Europees Parlement dat de centrale bank alvast extra munitie in stelling brengt mocht dat nodig zijn.Concreet betekent dat dat de ECB bereid is haar 'quantitative easing'-programma ook na september 2016 te laten doorlopen als haar inflatiedoelstellingen moeilijk worden bereikt. De ECB koopt elke maand voor ongeveer 60 miljard euro aan obligaties op. Het streefdoel van een inflatiecijfer van net onder de 2 procent blijkt evenwel nog steeds niet in zicht.Als het opkoopprogramma - waarmee sinds januari van dit jaar elke maand geld in de economie wordt gepompt - langer moet worden aangehouden om die doelstelling te bereiken, zal de ECB dat doen, aldus Draghi. Ook de activering van 'andere instrumenten' sluit de Italiaan niet uit. Op 3 december komt de raad van bestuur van de ECB voor de laatste keer dit jaar bijeen. Enkele weken geleden liet Draghi zich ontvallen dat dan mogelijk wordt beslist het QE-programma te verlengen. In een reactie op de toelichting van Draghi daalde de euro tegenover de dollar met 0,1 procent tot 1,073 dollar (Reuters/Belga/BO)