Een op de vier Belgische bedrijven zegt te kampen met hoge absenteïsmecijfers. Ze zien meer flexibiliteit in de vorm van thuiswerk en een beter gezondheidsbeleid als de instrumenten om het ziekteverzuim terug te dringen. Dat blijkt uit een rondvraag van uitzendkantoor Tempo Team.

Tempo Team deed een rondvraag bij 1.050 werknemers en werkgevers. Werkgevers tonen zich daarin bezorgd over het toenemend absenteïsme van het personeel. In een derde van de bedrijven gaat het ziekteverzuim zelfs in stijgende lijn, geven de werkgevers aan. Bovendien stelt het probleem zich vooral in de donkere wintermaanden, en dan voornamelijk op maandag.

Thuiswerk aanmoedigen en meer flexibele werkuren aanbieden, dat zijn enkele van de manieren waarop de werkgevers het ziekteverzuim willen terugdringen. Als werknemers dan toch moeten thuisblijven van de huisarts, willen de werkgevers dat ze alsnog van thuis uit zouden kunnen werken. Een op de vijf werknemers zegt dit al te doen.

Een preventief beleid rond gezondheid en vitaliteit is maar bij een op de tien werkgevers in zwang. Een op de vier zegt zelfs geen actief beleid te voeren rond absenteïsme. Nochtans is het aantal bedrijven dat het ziekteverzuim ziet stijgen maar de helft zo groot bij bedrijven die een gezondheidsbeleid voeren.

Een op de vier Belgische bedrijven zegt te kampen met hoge absenteïsmecijfers. Ze zien meer flexibiliteit in de vorm van thuiswerk en een beter gezondheidsbeleid als de instrumenten om het ziekteverzuim terug te dringen. Dat blijkt uit een rondvraag van uitzendkantoor Tempo Team. Tempo Team deed een rondvraag bij 1.050 werknemers en werkgevers. Werkgevers tonen zich daarin bezorgd over het toenemend absenteïsme van het personeel. In een derde van de bedrijven gaat het ziekteverzuim zelfs in stijgende lijn, geven de werkgevers aan. Bovendien stelt het probleem zich vooral in de donkere wintermaanden, en dan voornamelijk op maandag. Thuiswerk aanmoedigen en meer flexibele werkuren aanbieden, dat zijn enkele van de manieren waarop de werkgevers het ziekteverzuim willen terugdringen. Als werknemers dan toch moeten thuisblijven van de huisarts, willen de werkgevers dat ze alsnog van thuis uit zouden kunnen werken. Een op de vijf werknemers zegt dit al te doen. Een preventief beleid rond gezondheid en vitaliteit is maar bij een op de tien werkgevers in zwang. Een op de vier zegt zelfs geen actief beleid te voeren rond absenteïsme. Nochtans is het aantal bedrijven dat het ziekteverzuim ziet stijgen maar de helft zo groot bij bedrijven die een gezondheidsbeleid voeren.