Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk waarschuwt de Europese lidstaten dat ze er alles moeten aan doen om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone stapt: een scenario dat bekend staat als de zogenaamde 'Grexit'.

"We moeten een dergelijk idioot scenario koste wat het kost voorkomen," aldus Tusk in een interview met Duitse media. Hij voegde eraan toe dat een 'Grexit' een ramp zou zijn, rekening houdend met de crisis in Libië, de fragiele situatie in de Balkan, Moldavië, Transnistrië en Cyprus.

Tusk benadrukt dat het geval Griekenland niet uitsluitend een financiële kwestie betreft.

"We moeten begrijpen dat 'Griekenland' niet alleen om geld draait. Kunt u zich Europa voorstellen zonder Griekenland? De gevolgen zouden niet alleen financieel van aard zijn, het zou het meest dramatische hoofdstuk in de Europese geschiedenis openen," aldus Tusk.

Tusk toont in zijn stelling wel begrip voor de waardigheid van de Grieken. "We moeten er alles aan doen om te vermijden dat de andere zijde vernederd wordt. Niet alleen cijfers, maar ook waardigheid en andere emoties zijn belangrijk in de politiek."

Toch geeft de voorzitter van de Europese Raad ook de Grieken, en met name de Syriza-regering, een niet mis te verstaan advies mee.

"Ik heb Tsipras gezegd: 'U hebt hulp nodig, stop dan met dollen. Als u miljarden euro's nodig hebt, kunt u uw mogelijke helpers niet elke dag aanvallen en beledigen. Dat is zinloos en contraproductief."

De Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, gaf zondag in een Nederlands televisieprogramma op zijn beurt te kennen dat een 'Grexit' mogelijk 'de ultieme consequentie' is van de houding van de Griekse regering. Timmermans gaat er evenwel vanuit dat het niet zover komt. (Belga/BO)

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk waarschuwt de Europese lidstaten dat ze er alles moeten aan doen om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone stapt: een scenario dat bekend staat als de zogenaamde 'Grexit'."We moeten een dergelijk idioot scenario koste wat het kost voorkomen," aldus Tusk in een interview met Duitse media. Hij voegde eraan toe dat een 'Grexit' een ramp zou zijn, rekening houdend met de crisis in Libië, de fragiele situatie in de Balkan, Moldavië, Transnistrië en Cyprus.Tusk benadrukt dat het geval Griekenland niet uitsluitend een financiële kwestie betreft. "We moeten begrijpen dat 'Griekenland' niet alleen om geld draait. Kunt u zich Europa voorstellen zonder Griekenland? De gevolgen zouden niet alleen financieel van aard zijn, het zou het meest dramatische hoofdstuk in de Europese geschiedenis openen," aldus Tusk.Tusk toont in zijn stelling wel begrip voor de waardigheid van de Grieken. "We moeten er alles aan doen om te vermijden dat de andere zijde vernederd wordt. Niet alleen cijfers, maar ook waardigheid en andere emoties zijn belangrijk in de politiek." Toch geeft de voorzitter van de Europese Raad ook de Grieken, en met name de Syriza-regering, een niet mis te verstaan advies mee."Ik heb Tsipras gezegd: 'U hebt hulp nodig, stop dan met dollen. Als u miljarden euro's nodig hebt, kunt u uw mogelijke helpers niet elke dag aanvallen en beledigen. Dat is zinloos en contraproductief." De Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, gaf zondag in een Nederlands televisieprogramma op zijn beurt te kennen dat een 'Grexit' mogelijk 'de ultieme consequentie' is van de houding van de Griekse regering. Timmermans gaat er evenwel vanuit dat het niet zover komt. (Belga/BO)