De Griekse premier Tsipras liet eerder deze week verstaan dat hij een referendum opstart als de andere eurolanden eisen stellen die voor zijn regering onaanvaardbaar zijn.

Maar volgens de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem krijgt Tspiras eenvoudigweg de tijd niet om een referendum te organiseren.

In een interview met RTL Nieuws waarschuwde Dijsselbloem de Griekse regering met de volgende woorden: "Zonder verdere leningen redt Griekenland het niet, dat is de realiteit."

'Geen tijd voor een referendum'

Op de vraag of hij het mogelijk acht dat de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum houdt als een deal niet strookt met zijn verkiezingsbeloften aan de Griekse bevolking, antwoordde Dijsselbloem : "Een referendum zou geld kosten, en grote politieke onzekerheid meebrengen, en ik denk niet dat we daar de de tijd voor hebben. Ik denk bovendien dat de Grieken daar evenmin de tijd voor hebben."

Dijsselbloem wees in het interview ook de verklaringen van Tsipras van de hand, die stelde dat er een mondelinge overeenkomst met de ECB werd gesloten om de schulden op korte termijn te verlichten.

'Onderhandelingen moeten vooruitgaan'

EU-commissaris Economie Pierre Moscovici verklaarde woensdagmorgen op zijn beurt dat de onderhandelingen weliswaar progressie maken, maar 'niet snel genoeg en onvoldoende'. Moscovici voegde eraan toe dat hij de herschikking van het (Griekse) onderhandelingsteam als een 'goed teken' beschouwd.

Intussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond voor de noodleningen ( Emergency Liquidity Assistance (ELA)) aan de Griekse banken met 1,4 miljard euro opgetrokken tot 76,9 miljard euro. Volgens het persagentschap Bloomberg overweegt de ECB evenwel om de 'ELA' op de een of andere manier te beperken als politieke onderhandelingen te lang aanslepen.

(BO)

De Griekse premier Tsipras liet eerder deze week verstaan dat hij een referendum opstart als de andere eurolanden eisen stellen die voor zijn regering onaanvaardbaar zijn.Maar volgens de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Dijsselbloem krijgt Tspiras eenvoudigweg de tijd niet om een referendum te organiseren.In een interview met RTL Nieuws waarschuwde Dijsselbloem de Griekse regering met de volgende woorden: "Zonder verdere leningen redt Griekenland het niet, dat is de realiteit." Op de vraag of hij het mogelijk acht dat de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum houdt als een deal niet strookt met zijn verkiezingsbeloften aan de Griekse bevolking, antwoordde Dijsselbloem : "Een referendum zou geld kosten, en grote politieke onzekerheid meebrengen, en ik denk niet dat we daar de de tijd voor hebben. Ik denk bovendien dat de Grieken daar evenmin de tijd voor hebben."Dijsselbloem wees in het interview ook de verklaringen van Tsipras van de hand, die stelde dat er een mondelinge overeenkomst met de ECB werd gesloten om de schulden op korte termijn te verlichten. EU-commissaris Economie Pierre Moscovici verklaarde woensdagmorgen op zijn beurt dat de onderhandelingen weliswaar progressie maken, maar 'niet snel genoeg en onvoldoende'. Moscovici voegde eraan toe dat hij de herschikking van het (Griekse) onderhandelingsteam als een 'goed teken' beschouwd.Intussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het plafond voor de noodleningen ( Emergency Liquidity Assistance (ELA)) aan de Griekse banken met 1,4 miljard euro opgetrokken tot 76,9 miljard euro. Volgens het persagentschap Bloomberg overweegt de ECB evenwel om de 'ELA' op de een of andere manier te beperken als politieke onderhandelingen te lang aanslepen. (BO)