De Europese ministers van Financiën hebben maandagavond "goede vooruitgang" geboekt in hun overleg over de modaliteiten van het resolutiefonds, zo maakte Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem bekend.

Het 'Single Resolution Fund' (SRF) moet het resolutiemechanisme ondersteunen waarmee falende banken in de toekomst geherstructureerd of afgewikkeld kunnen worden. Volgens Dijsselbloem kunnen de lidstaten tegen het einde van de maand maart "zeker" een akkoord vinden met het Europees parlement over het laatste luik van de bankenunie.

Veel details kon Dijsselbloem naar eigen zeggen niet geven. De discussie over het resolutiefonds, dat met een intergouvernementeel akkoord wordt opgericht en dus buiten het bereik van het parlement wordt gehouden, is gelinkt aan de onderhandelingen die dinsdag zullen plaatsvinden over het resolutiemechanisme en met de aansluitende gesprekken tussen de lidstaten en het parlement, luidde de uitleg van Dijsselbloem.

De EU-landen moeten onder meer overeenkomen hoe snel en op welke manier het resolutiefonds zal worden volgestort tot het zijn maximale capaciteit van ongeveer 55 miljard euro heeft bereikt. Het zijn de banken zelf die voor het kapitaal moeten zorgen.

Het opzet van de bankenunie is ervoor te zorgen dat de Europese belastingbetalers in de toekomst gevrijwaard blijven wanneer een bank omvalt. (Belga/TV)

De Europese ministers van Financiën hebben maandagavond "goede vooruitgang" geboekt in hun overleg over de modaliteiten van het resolutiefonds, zo maakte Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem bekend. Het 'Single Resolution Fund' (SRF) moet het resolutiemechanisme ondersteunen waarmee falende banken in de toekomst geherstructureerd of afgewikkeld kunnen worden. Volgens Dijsselbloem kunnen de lidstaten tegen het einde van de maand maart "zeker" een akkoord vinden met het Europees parlement over het laatste luik van de bankenunie. Veel details kon Dijsselbloem naar eigen zeggen niet geven. De discussie over het resolutiefonds, dat met een intergouvernementeel akkoord wordt opgericht en dus buiten het bereik van het parlement wordt gehouden, is gelinkt aan de onderhandelingen die dinsdag zullen plaatsvinden over het resolutiemechanisme en met de aansluitende gesprekken tussen de lidstaten en het parlement, luidde de uitleg van Dijsselbloem. De EU-landen moeten onder meer overeenkomen hoe snel en op welke manier het resolutiefonds zal worden volgestort tot het zijn maximale capaciteit van ongeveer 55 miljard euro heeft bereikt. Het zijn de banken zelf die voor het kapitaal moeten zorgen. Het opzet van de bankenunie is ervoor te zorgen dat de Europese belastingbetalers in de toekomst gevrijwaard blijven wanneer een bank omvalt. (Belga/TV)