De Standaard kon het wetsontwerp inkijken en vergaarde ook reacties.

De regering gaat dus niet langer de werkelijke en moeilijk te controleren winst van de diamantbedrijven belasten, maar een vast forfait. De regering doet dat omdat de sector door de aard van het product - snel verplaatsbare steentjes waarvan de waarde sterk verschilt - heel moeilijk te controleren valt. Uit strafzaken is ook al gebleken dat diamantairs de winst officieel naar het buitenland durven te schuiven, vaak naar landen waar die niet belast wordt. Het forfait van 0,55 procent, waarop belasting betaald zal moeten worden, weerspiegelt volgens de regering een "marktconform gemiddelde". Het betekent dat diamantairs tot drie keer meer belastingen zullen betalen, met minstens 50 miljoen euro aan extra inkomsten voor de schatkist, volgens een mededeling van het kabinet van minister van Financiën Van Overtveldt aan De Standaard.

Toch vragen fiscalisten zich volgens de krant af of Europa de 0,55 procentnorm niet zal veroordelen als een fiscaal gunstregime.

(Belga/RR)

De Standaard kon het wetsontwerp inkijken en vergaarde ook reacties.De regering gaat dus niet langer de werkelijke en moeilijk te controleren winst van de diamantbedrijven belasten, maar een vast forfait. De regering doet dat omdat de sector door de aard van het product - snel verplaatsbare steentjes waarvan de waarde sterk verschilt - heel moeilijk te controleren valt. Uit strafzaken is ook al gebleken dat diamantairs de winst officieel naar het buitenland durven te schuiven, vaak naar landen waar die niet belast wordt. Het forfait van 0,55 procent, waarop belasting betaald zal moeten worden, weerspiegelt volgens de regering een "marktconform gemiddelde". Het betekent dat diamantairs tot drie keer meer belastingen zullen betalen, met minstens 50 miljoen euro aan extra inkomsten voor de schatkist, volgens een mededeling van het kabinet van minister van Financiën Van Overtveldt aan De Standaard. Toch vragen fiscalisten zich volgens de krant af of Europa de 0,55 procentnorm niet zal veroordelen als een fiscaal gunstregime.(Belga/RR)