Het nieuwe cijfer komt uit een ontwerp van nota van het monitoringcomité, zo meldt De Standaard maandag. Na zijn aanstelling tot formateur benadrukte Di Rupo het belang van juiste cijfers in de budgettaire discussie. Voor die cijfers rekende hij op het monitoringcomité, het orgaan van federale topambtenaren dat onder de verantwoordelijkheid van de premier en de begrotingsminister de begroting in het oog houdt in de periode van lopende zaken.

Sociale zekerheid

Het monitoringcomité komt maandag samen over het ontwerp van nota. Het ontwerp werd dit weekend al naar de PS en enkele kabinetten gestuurd. Aan het begin van zijn opdracht sprak formateur Di Rupo van 17 tot 20 miljard euro besparen om in 2015 een begroting in evenwicht te behalen. Volgens de ontwerpnota springt het tekort van 13 miljard euro dit jaar naar 20 miljard euro volgend jaar bij ongewijzigd beleid. Vooral de sociale zekerheid zou die sprong veroorzaken.

Pessimistisch

Tegen 2015 zou het totale tekort verder oplopen tot 21,8 miljard euro. Om de Europese doelstellingen te behalen, zou volgens deze cijfers volgend jaar al meer dan 7 miljard euro bespaard moeten worden.

De prognose is veel pessimistischer dan die van het Planbureau (17 miljard euro) en vroegere ramingen van de Europese Commissie. De overheidsdienst Budget bevestigt de cijfers in de ontwerpnota, maar benadrukt dat dit nog niet de definitief goedgekeurde versie is. (Belga)

Het nieuwe cijfer komt uit een ontwerp van nota van het monitoringcomité, zo meldt De Standaard maandag. Na zijn aanstelling tot formateur benadrukte Di Rupo het belang van juiste cijfers in de budgettaire discussie. Voor die cijfers rekende hij op het monitoringcomité, het orgaan van federale topambtenaren dat onder de verantwoordelijkheid van de premier en de begrotingsminister de begroting in het oog houdt in de periode van lopende zaken. Sociale zekerheid Het monitoringcomité komt maandag samen over het ontwerp van nota. Het ontwerp werd dit weekend al naar de PS en enkele kabinetten gestuurd. Aan het begin van zijn opdracht sprak formateur Di Rupo van 17 tot 20 miljard euro besparen om in 2015 een begroting in evenwicht te behalen. Volgens de ontwerpnota springt het tekort van 13 miljard euro dit jaar naar 20 miljard euro volgend jaar bij ongewijzigd beleid. Vooral de sociale zekerheid zou die sprong veroorzaken. Pessimistisch Tegen 2015 zou het totale tekort verder oplopen tot 21,8 miljard euro. Om de Europese doelstellingen te behalen, zou volgens deze cijfers volgend jaar al meer dan 7 miljard euro bespaard moeten worden. De prognose is veel pessimistischer dan die van het Planbureau (17 miljard euro) en vroegere ramingen van de Europese Commissie. De overheidsdienst Budget bevestigt de cijfers in de ontwerpnota, maar benadrukt dat dit nog niet de definitief goedgekeurde versie is. (Belga)