Di Rupo: ‘Loon Johnny Thijs was bespreekbaar, maar hij wilde vertrekken’

© Belga

Premier Elio Di Rupo gaf in de Kamer tekst en uitleg bij de gebeurtenissen die voorafgingen aan de beslissing van Johnny Thijs om op te stappen als topman van Bpost.

Het kernkabinet was bereid een extra marge op het loon van Johnny Thijs te overwegen als hij nog een of twee jaar topman van Bpost wilde blijven. Toen premier Elio Di Rupo (PS) daarover met hem wilde onderhandelen, maakte Thijs echter onmiddellijk duidelijk dat hij zijn mandaat niet wilde verlengen en is de verloning zelfs niet ter sprake gekomen. Dat zegt Di Rupo.

Di Rupo gaf in de Kamer tekst en uitleg bij de gebeurtenissen die voorafgingen aan de beslissing van Johnny Thijs om op te stappen als topman van Bpost.

Onderhandelen

Het kernkabinet besliste op 18 december om het loon van de ceo’s van de overheidsbedrijven Belgacom en Bpost te beperken tot maximaal 650.000 euro. Voor Bpost kon, aldus Di Rupo, een marge worden overwogen, indien Thijs zijn werk voor een bepaalde periode – één of maximaal twee jaar – zou voortzetten, een optie die hij zelf had laten uitschijnen.

De voorzitster van de raad van bestuur, Martine Durez, had de premier laten weten dat Thijs hem persoonlijk wenste te ontmoeten, wat op 21 december dan ook gebeurde in Bergen, in aanwezigheid van Durez. De eerste minister zei dat hij wilde onderhandelen op basis van de beslissing van het kernkabinet, ‘maar van bij het begin van de onderhandelingen heeft Johnny Thijs met echter duidelijk gemaakt dat hij niet wenste dat zijn mandaat zou worden verlengd, ook niet tijdelijk. Hij heeft het op geen enkel moment over zijn verloning gehad’, zegt Di Rupo.

Thijs had de premier gevraagd vertrouwelijkheid aan de dag te leggen. Op die manier kon de ceo zijn beslissing zelf aan de raad van bestuur bekendmaken, zou de beurskoers niet worden beïnvloed en zouden de procedures die gelden voor beursgenoteerde bedrijven worden gerespecteerd.

Op 23 december deelde Thijs dan de raad van bestuur mee dat hij zijn mandaat niet wenste te verlengen. Wel was hij bereid aan te blijven tot er een opvolger zou zijn aangeduid. Intussen zijn de procedures bij bpost opgestart voor de aanwerving voor een nieuwe ceo.

‘Indien er een misverstand is geweest over de beslissing van de kern, of over de waardering van het werk van de heer Thijs door de regering, dan valt dit uiteraard te betreuren’, aldus nog de premier, die het respect van de regering voor Thijs’ werk onderstreepte.

Reacties

N-VA vindt het niet kunnen dat de regering zich inlaat met de procedures bij beursgenoteerde bedrijven. ‘Dit debat gaat over de procedure. Het is door het geknoei van deze regering dat bpost zonder succesvolle ceo zit’, stelde fractieleider Jan Jambon.

Ook Stefaan Van Hecke (Groen) stelde dat Thijs misschien was gebleven indien de regering ‘volwassen’ zou zijn omgesprongen met het dossier. Hij merkte ook op dat Thijs het na zijn vertrek over ‘woordbreuk’ had.

Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) wees erop dat de premier had bevestigd dat er een marge was om met Thijs te onderhandelen, maar ‘betreurde’ dat die ‘onvoldoende is aangewend’. Ze had het ook over een ‘ongelukkige aanpak’.

David Geerts (SP.A) kwam terug op een eerdere uitspraak van Thijs, waarbij die had gesteld: ‘if you give peanuts, you get monkeys’. ‘Ik heb in de commentaren in de kranten vandaag niet gelezen dat Dominique Leroy (de nieuwe topvrouw van Belgacom, nvdr) een monkey is’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content