Voor premier Elio Di Rupo (PS) is de hervorming van de bankensector de belangrijkste prioriteit de komende maanden. De eerste minister, die in verschillende kranten staat, wil de spaar- en zakenafdelingen van de banken opsplitsen.

Di Rupo wil lessen trekken uit de bankencrisis om nieuwe ontsporingen te vermijden. In het regeerakkoord stond al dat het financieel systeem in ons land moest hervormd worden, maar de zes regeringspartijen boekten daarover nog niet veel vooruitgang. Volgens de premier moet er nu een opsplitsing komen tussen spaar- en zakenafdelingen van banken. "Bij banken die beide activiteiten blijven combineren", zegt hij in De Morgen, "moeten we ervoor zorgen dat hun speculatieve activiteiten onderworpen worden aan strenge regels. En bij overtredingen daarop moeten we boetes kunnen opleggen. Daarbovenop moeten er boetes opgelegd kunnen worden voor belangenvermenging."

Relancestrategie

"Het is gewoon noodzakelijk dat de risico's die ontstaan door de speculatieve activiteiten van de banken niet langer afgewenteld kunnen worden op de kleine spaarders. Daarvoor moeten we aanpassingen aanbrengen aan de structuur van de banken. Nu komen de verliezen van de banken bij de gewone mensen terecht, terwijl de winsten geprivatiseerd worden."

Naast de hervorming van de bankensector wil Di Rupo extra aandacht besteden aan de relancestrategie van zijn regering. Na de controversiële vrijlating van Michelle Martin vindt Di Rupo ook dat er "extra aandacht voor de slachtoffers" moet komen. (Belga/SD)

Voor premier Elio Di Rupo (PS) is de hervorming van de bankensector de belangrijkste prioriteit de komende maanden. De eerste minister, die in verschillende kranten staat, wil de spaar- en zakenafdelingen van de banken opsplitsen. Di Rupo wil lessen trekken uit de bankencrisis om nieuwe ontsporingen te vermijden. In het regeerakkoord stond al dat het financieel systeem in ons land moest hervormd worden, maar de zes regeringspartijen boekten daarover nog niet veel vooruitgang. Volgens de premier moet er nu een opsplitsing komen tussen spaar- en zakenafdelingen van banken. "Bij banken die beide activiteiten blijven combineren", zegt hij in De Morgen, "moeten we ervoor zorgen dat hun speculatieve activiteiten onderworpen worden aan strenge regels. En bij overtredingen daarop moeten we boetes kunnen opleggen. Daarbovenop moeten er boetes opgelegd kunnen worden voor belangenvermenging." Relancestrategie"Het is gewoon noodzakelijk dat de risico's die ontstaan door de speculatieve activiteiten van de banken niet langer afgewenteld kunnen worden op de kleine spaarders. Daarvoor moeten we aanpassingen aanbrengen aan de structuur van de banken. Nu komen de verliezen van de banken bij de gewone mensen terecht, terwijl de winsten geprivatiseerd worden." Naast de hervorming van de bankensector wil Di Rupo extra aandacht besteden aan de relancestrategie van zijn regering. Na de controversiële vrijlating van Michelle Martin vindt Di Rupo ook dat er "extra aandacht voor de slachtoffers" moet komen. (Belga/SD)