De Europese Commissie stelt zondag als ultieme deadline voor een echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. 'Er is nog geen witte rook (...) maar voorzitter Jean-Claude Juncker heeft gezegd dat er deze week een akkoord moet bereikt worden in dit gebouw. We werken er hard aan en willen indien nodig tot zondag doorgaan', zo verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissievoorzitter.

De zegsman maakte duidelijk dat de onderhandelingen niet kunnen aanslepen tot volgende week. 'De tijd is niet onbegrensd. Om de Europese top voor te bereiden, moet een bepaalde termijn gerespecteerd worden', zo blikte hij vooruit naar de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders. Die moeten op vrijdag 15 december beslissen of de onderhandelingen over de toekomstige relaties met het Verenigd Koninkrijk van start kunnen gaan.

Daarvoor willen de Europese leiders pas het licht op groen zetten wanneer de onderhandelingen over de boedelscheiding voldoende opgeschoten zijn.

Kwesties

Maandag leek een doorbraak in de maak, maar de Britse premier Theresa May kreeg in extremis te maken met weerstand van de Noord-Ierse unionistische partij DUP, die de oplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland afschoot. DUP levert de conservatieve regering van May een meerderheid in het Britse parlement.

Naast een oplossing voor de Ierse grenskwestie eisen de Europese leiders ook garanties voor de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en een akkoord over de financiële afwikkeling van meer dan 40 jaar Brits EU-lidmaatschap.

De Britten verlaten de EU eind maart 2019.

De Europese Commissie stelt zondag als ultieme deadline voor een echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. 'Er is nog geen witte rook (...) maar voorzitter Jean-Claude Juncker heeft gezegd dat er deze week een akkoord moet bereikt worden in dit gebouw. We werken er hard aan en willen indien nodig tot zondag doorgaan', zo verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissievoorzitter.De zegsman maakte duidelijk dat de onderhandelingen niet kunnen aanslepen tot volgende week. 'De tijd is niet onbegrensd. Om de Europese top voor te bereiden, moet een bepaalde termijn gerespecteerd worden', zo blikte hij vooruit naar de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders. Die moeten op vrijdag 15 december beslissen of de onderhandelingen over de toekomstige relaties met het Verenigd Koninkrijk van start kunnen gaan. Daarvoor willen de Europese leiders pas het licht op groen zetten wanneer de onderhandelingen over de boedelscheiding voldoende opgeschoten zijn. Maandag leek een doorbraak in de maak, maar de Britse premier Theresa May kreeg in extremis te maken met weerstand van de Noord-Ierse unionistische partij DUP, die de oplossing voor de grens tussen Noord-Ierland en Ierland afschoot. DUP levert de conservatieve regering van May een meerderheid in het Britse parlement. Naast een oplossing voor de Ierse grenskwestie eisen de Europese leiders ook garanties voor de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en een akkoord over de financiële afwikkeling van meer dan 40 jaar Brits EU-lidmaatschap.De Britten verlaten de EU eind maart 2019.