De Oekraïense fotograaf Valeria Sjasjenok (20) ging viraal met een TikTok-video vanuit haar schuilkelder in Tsjernihiv. Hoe beleefde deze jonge vrouw één maand oorlog in Oekraïne? Knack reconstrueerde haar oorlogsverhaal op een interactieve kaart.

Het Duitse beursgenoteerde defensiebedrijf Rheinmetall flitste op maandag 21 maart naar zijn hoogste koers ooit, met een prijs van 184,5 euro per aandeel. Sinds eind vorig jaar verdubbelde het aandeel bijna in waarde. Dat heeft alles van doen met de stijgende defensiebudgetten van overheden, door de Oekraïneoorlog. Wat zijn de belangrijkste Belgische defensiebedrijven?

Tegen eind maart wil Vlaanderen 18.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dat kunnen er volgens prognoses tot 120.000 worden. Er worden in ijltempo opvangplaatsen beschikbaar gesteld, maar de organisatie ervan moet nog worden afgeklopt. "We krijgen steeds meer vragen van lokale besturen om te helpen bij de operationele ondersteuning op die locaties", zegt Jan Poté, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

De oorlog plet de Europese Centrale Bank tussen hamer en aanbeeld. Als ze te fors reageert op de oplopende inflatie, dreigt ze het herstel te verstikken. Als ze te soft reageert, dreigt de inflatie te ontsporen. Maar wat de ECB ook doet, het risico op stagflatie is enorm toegenomen.

Het Westen heeft niet alleen een financieel ijzeren gordijn opgetrokken om Rusland economisch te verzwakken. Het legt ook de westerse export van hoogtechnologische producten en diensten naar Rusland bijna volledig stil. Maar ook dat is geen wondermiddel om het Russische leger te verzwakken en het offensief in Oekraïne te stoppen.

Het Westen probeert de rijke Russische medestanders van Vladimir Poetin te treffen waar het pijn doet: in hun portemonnee. Hun tegoeden worden bevroren, of toch dat deel dat niet in belastingparadijzen verstopt zit. Dat leidt tot een nooit geziene batterij maatregelen, waarvan de afloop voorlopig uiterst onzeker is.

De oorlog in Oekraïne maakt het debat over een Europees leger zeer actueel. Maar dat zal niet voor morgen zijn. Defensie is een nationale bevoegdheid, waardoor elke lidstaat zijn eigen materieel en wapensystemen aankoopt, bij voorkeur bij de eigen defensie-industrie.

Ook in de academische wereld laat de oorlog in Oekraïne zich voelen. Russische universiteitsrectoren schaarden zich in een brief achter de inval in Oekraïne. En bij ons wil Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) geen beurzen meer toekennen aan nieuwe studenten uit Rusland en Wit-Rusland. De Vlaamse universiteiten houden de deur op een kier.

Het lijkt erop dat een groot Russisch cyberoffensief tegen het Westen voorlopig uitblijft. Maar dat kan snel veranderen, want een cyberaanval op het Westen is het minst risicovol voor de Russen. Bovendien kan de cyberoorlog escaleren door onbezonnen aanvallen van activistische hackers, zegt cybersecurity-expert Eddy Willems (G Data).