Sinds de vorming van de regering-Michel zijn haar beslissingen nog het vaakst bekendgemaakt door de PS. De oppositiepartij slaagde daarin dankzij haar talrijke contacten, maar vooral ook dankzij de expertise van het Institut Emile Vandervelde (IEV). Waarin verschilt het van de studiediensten van de andere partijen? In de eerste plaats door zijn omvang. Met zijn 19,9 voltijds equivalenten, onder wie veertien adviseurs, heeft de PS van alle partijen veruit de grootste studiedienst.

Een fundamenteel kenmerk van het IEV is dat het een centrale plaats inneemt in de partij. "Het is het hart van de reactor", lacht een habitué van de socialistische kabinetten. Andere studiediensten zijn weinig of niet betrokken bij het dagelijkse politieke bedrijf. Ze werken vooral toekomstgericht. Ze proberen een ideologische lijn uit te stippelen of te moderniseren.

Het IEV is voor alles een technische steunpilaar voor het socialistische apparaat. "Die intellectuele-oorlogsmachine ondersteunt en informeert de verkozenen", verduidelijkt Guillaume De Walque. Voordat hij woordvoerder van toenmalig premier Elio Di Rupo werd, was hij adviseur bij het IEV. "Ze staat ten dienste van iedereen, van de ministeriële kabinetten, de parlementaire fracties, maar ook van lokale verkozenen."

De adviseurs van het IEV moeten binnen het uur of daaromtrent elementen kunnen aanreiken om een politieke tegenstrever van antwoord te dienen of op de proppen komen met een ultiem voorstel.

Eerst militant, dan expert

Een ander kenmerk is het militantisme van het IEV. De adviseurs moeten niet alleen over een scherpe kennis beschikken, ze moeten ook het socialisme in hun hart dragen. "Wij zijn geen klassiek studiecentrum, wij hebben niet de pretentie aan wetenschap te doen. Wij dragen een solide argumentatie aan om de socialistische partijlijn te schragen."

"Dat militantisme onderscheidt ons van de andere studiecentra", zegt Emmanuelle Dardenne, de politiek secretaris van de PS-fractie in de Kamer. "Tijdens het debat over de regeringsverklaring waren de experts van de partij de hele nacht aanwezig in het parlement om de verkozenen te ondersteunen."

Boodschap begrepen

De expertise die de IEV herbergt, is het gevolg van een strategische keuze van de PS. De partij geeft een groot deel van haar budget uit aan personeel. In 2013 ging 6 van de 12,9 miljoen die de partij ter beschikking had, naar personeel. Dat hebben ook andere partijen begrepen. Open Vld en de N-VA trokken hun personeelsbudget vorig jaar met 500.000 euro op. Het vertegenwoordigt nu bijna 40 procent van de uitgaven van de Vlaamse liberalen (26% in 2012) en 20 procent van die van de Vlaams-nationalisten (13% in 2012). Beide partijen vonden het ongetwijfeld nodig hun interne expertise te versterken.

Christophe de Caevel

Het volledige artikel leest u deze week in Trends.

Sinds de vorming van de regering-Michel zijn haar beslissingen nog het vaakst bekendgemaakt door de PS. De oppositiepartij slaagde daarin dankzij haar talrijke contacten, maar vooral ook dankzij de expertise van het Institut Emile Vandervelde (IEV). Waarin verschilt het van de studiediensten van de andere partijen? In de eerste plaats door zijn omvang. Met zijn 19,9 voltijds equivalenten, onder wie veertien adviseurs, heeft de PS van alle partijen veruit de grootste studiedienst.Een fundamenteel kenmerk van het IEV is dat het een centrale plaats inneemt in de partij. "Het is het hart van de reactor", lacht een habitué van de socialistische kabinetten. Andere studiediensten zijn weinig of niet betrokken bij het dagelijkse politieke bedrijf. Ze werken vooral toekomstgericht. Ze proberen een ideologische lijn uit te stippelen of te moderniseren.Het IEV is voor alles een technische steunpilaar voor het socialistische apparaat. "Die intellectuele-oorlogsmachine ondersteunt en informeert de verkozenen", verduidelijkt Guillaume De Walque. Voordat hij woordvoerder van toenmalig premier Elio Di Rupo werd, was hij adviseur bij het IEV. "Ze staat ten dienste van iedereen, van de ministeriële kabinetten, de parlementaire fracties, maar ook van lokale verkozenen."De adviseurs van het IEV moeten binnen het uur of daaromtrent elementen kunnen aanreiken om een politieke tegenstrever van antwoord te dienen of op de proppen komen met een ultiem voorstel. Een ander kenmerk is het militantisme van het IEV. De adviseurs moeten niet alleen over een scherpe kennis beschikken, ze moeten ook het socialisme in hun hart dragen. "Wij zijn geen klassiek studiecentrum, wij hebben niet de pretentie aan wetenschap te doen. Wij dragen een solide argumentatie aan om de socialistische partijlijn te schragen.""Dat militantisme onderscheidt ons van de andere studiecentra", zegt Emmanuelle Dardenne, de politiek secretaris van de PS-fractie in de Kamer. "Tijdens het debat over de regeringsverklaring waren de experts van de partij de hele nacht aanwezig in het parlement om de verkozenen te ondersteunen."De expertise die de IEV herbergt, is het gevolg van een strategische keuze van de PS. De partij geeft een groot deel van haar budget uit aan personeel. In 2013 ging 6 van de 12,9 miljoen die de partij ter beschikking had, naar personeel. Dat hebben ook andere partijen begrepen. Open Vld en de N-VA trokken hun personeelsbudget vorig jaar met 500.000 euro op. Het vertegenwoordigt nu bijna 40 procent van de uitgaven van de Vlaamse liberalen (26% in 2012) en 20 procent van die van de Vlaams-nationalisten (13% in 2012). Beide partijen vonden het ongetwijfeld nodig hun interne expertise te versterken.Christophe de CaevelHet volledige artikel leest u deze week in Trends.