Het Front National (FN) boekte in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen een overwinning. Verontwaardiging alom. Het zal volgend voorjaar niet anders zijn als in Duitsland de populistische Alternative für Deutschland (AfD) sterke scores haalt bij de deelstaatverkiezingen. In de algemene opwinding wordt op de boodschapper - de kiezer - geschoten en wordt de cruciale vraag vergeten: waarom zo'n signaal?

De Frans-Duitse as die niemand wil

Er zijn twee oorzaken. Ten eerste hebben de regeringen in Frankrijk nagelaten de economische problemen aan te pakken en het land voor te bereiden op een geglobaliseerde economie. Afgezien van de relatieve welvaart van een aantal metropolen als Rijsel of Parijs is de noordelijke helft van Frankrijk aan het verpauperen. Jarenlang hebben de regeringen gedacht het probleem op te lossen via extra overheidsuitgaven, die ondertussen zo'n 57 procent van het bbp bedragen. Economen als Nicolas Baverez overdrijven niet als ze zeggen dat Frankrijk wegglijdt en meer en meer op een nieuw Griekenland lijkt.

Dat de overheden nog altijd geen afdoend antwoord op de migratiecrisis hebben gevonden, is het tweede probleem. In Calais is er soort van permanent vluchtelingenkamp ontstaan en aan de grens van de Europese Unie gebeurt hetzelfde. Iedereen lijkt er zich bij neer te leggen. Terwijl een rationeel, humaan maar kordaat migratiebeleid mogelijk is: een duidelijk onderscheid maken tussen echte asielzoekers, arbeidsmigratie en mensen die naar hier komen voor de sociale voorzieningen. De Beierse CSU, de zusterpartij van de CDU van Angela Merkel, vraagt dat al maanden, maar de Duitse bondskanselier blijft er doof voor.

In de grootste twee landen van de Europese Unie is dringend behoefte aan verantwoordelijke politici met een realistische visie. Anders zijn we over vijf of tien jaar op weg naar een nieuwe Frans-Duitse as, bestaande uit het FN en Alternative für Deutsch-land, die niemand wil.

Het Front National (FN) boekte in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen een overwinning. Verontwaardiging alom. Het zal volgend voorjaar niet anders zijn als in Duitsland de populistische Alternative für Deutschland (AfD) sterke scores haalt bij de deelstaatverkiezingen. In de algemene opwinding wordt op de boodschapper - de kiezer - geschoten en wordt de cruciale vraag vergeten: waarom zo'n signaal? Er zijn twee oorzaken. Ten eerste hebben de regeringen in Frankrijk nagelaten de economische problemen aan te pakken en het land voor te bereiden op een geglobaliseerde economie. Afgezien van de relatieve welvaart van een aantal metropolen als Rijsel of Parijs is de noordelijke helft van Frankrijk aan het verpauperen. Jarenlang hebben de regeringen gedacht het probleem op te lossen via extra overheidsuitgaven, die ondertussen zo'n 57 procent van het bbp bedragen. Economen als Nicolas Baverez overdrijven niet als ze zeggen dat Frankrijk wegglijdt en meer en meer op een nieuw Griekenland lijkt. Dat de overheden nog altijd geen afdoend antwoord op de migratiecrisis hebben gevonden, is het tweede probleem. In Calais is er soort van permanent vluchtelingenkamp ontstaan en aan de grens van de Europese Unie gebeurt hetzelfde. Iedereen lijkt er zich bij neer te leggen. Terwijl een rationeel, humaan maar kordaat migratiebeleid mogelijk is: een duidelijk onderscheid maken tussen echte asielzoekers, arbeidsmigratie en mensen die naar hier komen voor de sociale voorzieningen. De Beierse CSU, de zusterpartij van de CDU van Angela Merkel, vraagt dat al maanden, maar de Duitse bondskanselier blijft er doof voor. In de grootste twee landen van de Europese Unie is dringend behoefte aan verantwoordelijke politici met een realistische visie. Anders zijn we over vijf of tien jaar op weg naar een nieuwe Frans-Duitse as, bestaande uit het FN en Alternative für Deutsch-land, die niemand wil.