De 4 knelpunten van een Grieks akkoord

De 4 knelpunten van een Grieks akkoord
© reuters

Goedkeuring van het parlement © reuters

De Griekse premier Tsipras moet de europartners laten zien dat het menens is met de voorgestelde hervormingsplannen. Hij moet zo snel mogelijk het vertrouwen van het Griekse parlement winnen om de geldschieters het verwachte signaal tot 'ontgrendelen' te geven.

Druk vanuit de VS © reuters

De Griekse minister van Financiën Varoufakis liet in Washington duidelijk verstaan dat hij het als een plicht van de VS ziet om ' beide partijen onder druk te zetten'. Varoufakis wil 'nutteloze discussies' over de Griekse problematiek in zijn geheel vermijden, en met de onderhandelingspartners rond de tafel zitten om te onderhandelen over 'specifieke hervormingsmaatregelen'.

De Griekse schuldenlast © reuters

De schuldpositie van Griekenland op lange termijn staat niet bovenaan de agenda bij de onderhandelingen tussen de eurolanden en Griekenland. "De schuld is vandaag niet het probleem," verklaarde de Franse minister van Financiën Sapin. "Het is aan de Griekse autoriteiten om nauwkeurige, technisch gedetailleerde voorstellen tot hervorming geloofwaardig te maken," aldus Sapin.

'Onbekende wateren' © reuters

Het risico op "besmetting' naar andere eurolanden bij een Grieks vertrek uit de eurozone ('Grexit') baart de financiële markten zorgen. ECB-voorzitter Draghi zei dat het erg voorbarig is te speculeren over de impact van de "onbekende wateren" de de eurozone zou bevaren in het geval Griekenland de euro dreigt te verlaten.