Aanvankelijk zouden alle tegoeden tot 100.000 euro afgeroomd worden aan 6,75 procent. Daar was fel protest tegen gerezen uit de bevolking en uit economische middens in het buitenland. Cyprus kreeg daarop de ruimte om met de percentages van de heffing op spaargeld te gaan schuiven.

Bankdeposito's van minder dan 20.000 euro worden , zoals eerder al uit geruchten bleek, nu vrijgesteld van een taks. Voor rekeningen tussen 20.000 euro en 100.000 euro wordt de taks van 6,75 procent behouden, voor hogere spaarrekeningen stijgt de heffing naar 9,9 pct. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Volgens de openbare tv-zender worden er compensaties voorzien in de vorm van bankaandelen. Verder zou iedereen die zijn geld de komende twee jaar in het land laat, 50 procent van de verloren sommen terugkrijgen in de vorm van opties uit de opbrengsten van de vermoedelijke aanwezigheid van gas voor de Cypriotische kust, aldus de staatsomroep.

Het parlement moet zich over het wetsontwerp uitspreken. Het debat zal naar verwachting uren duren. (Belga/TE)

Aanvankelijk zouden alle tegoeden tot 100.000 euro afgeroomd worden aan 6,75 procent. Daar was fel protest tegen gerezen uit de bevolking en uit economische middens in het buitenland. Cyprus kreeg daarop de ruimte om met de percentages van de heffing op spaargeld te gaan schuiven. Bankdeposito's van minder dan 20.000 euro worden , zoals eerder al uit geruchten bleek, nu vrijgesteld van een taks. Voor rekeningen tussen 20.000 euro en 100.000 euro wordt de taks van 6,75 procent behouden, voor hogere spaarrekeningen stijgt de heffing naar 9,9 pct. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. Volgens de openbare tv-zender worden er compensaties voorzien in de vorm van bankaandelen. Verder zou iedereen die zijn geld de komende twee jaar in het land laat, 50 procent van de verloren sommen terugkrijgen in de vorm van opties uit de opbrengsten van de vermoedelijke aanwezigheid van gas voor de Cypriotische kust, aldus de staatsomroep. Het parlement moet zich over het wetsontwerp uitspreken. Het debat zal naar verwachting uren duren. (Belga/TE)