Matroos binnenscheepvaart, heftruckchauffeur, bediende zakentoerisme en een aantal categorieën expeditiebedienden werden wegens de crisis van de lijst geschrapt. Anderzijds werden op vraag van de respectieve sectoren andere beroepen bijgeschreven, zoals landmeter, dierenverzorger-stalknecht of redder in zwembaden.

Het tekort aan onder meer technische profielen, verpleegkundigen, verzorgenden en schoonmakers raakt niet weggewerkt. De crisis heeft de tekorten doorgaans gemilderd, al is zelfs dat voor een aantal beroepen niet het geval.

Ondanks het korter worden van de lijst met knelpuntberoepen is het aandeel van vacatures voor knelpuntberoepen gestegen. Volgens de cijfers van de VDAB was 48,6 pct van de vacatures van 2009 een vacature voor een knelpuntberoep. In 2008 bedroeg dat percentage nog 45,7 pct. Dat lijkt paradoxaal, maar het aantal vacatures voor knelpuntberoepen is veel minder sterk gedaald dan voor andere beroepen, aldus de VDAB, die deze vaststellingen "verontrustend" noemt.

"Zelfs de huidige crisis kan de grootste tekorten op de arbeidsmarkt niet doen verdwijnen. Het is absoluut noodzakelijk dat meer jongeren kiezen voor een opleiding tot vakman in de bouw, technicus, ingenieur, verzorger of verpleegkundige. Dat de knelpuntberoepen blijven bestaan is echter niet voor iedereen slecht nieuws. Heel wat van deze beroepen bieden, eventueel na bijscholing, kansen voor gemotiveerde werkzoekenden", luidt het.

Matroos binnenscheepvaart, heftruckchauffeur, bediende zakentoerisme en een aantal categorieën expeditiebedienden werden wegens de crisis van de lijst geschrapt. Anderzijds werden op vraag van de respectieve sectoren andere beroepen bijgeschreven, zoals landmeter, dierenverzorger-stalknecht of redder in zwembaden. Het tekort aan onder meer technische profielen, verpleegkundigen, verzorgenden en schoonmakers raakt niet weggewerkt. De crisis heeft de tekorten doorgaans gemilderd, al is zelfs dat voor een aantal beroepen niet het geval. Ondanks het korter worden van de lijst met knelpuntberoepen is het aandeel van vacatures voor knelpuntberoepen gestegen. Volgens de cijfers van de VDAB was 48,6 pct van de vacatures van 2009 een vacature voor een knelpuntberoep. In 2008 bedroeg dat percentage nog 45,7 pct. Dat lijkt paradoxaal, maar het aantal vacatures voor knelpuntberoepen is veel minder sterk gedaald dan voor andere beroepen, aldus de VDAB, die deze vaststellingen "verontrustend" noemt. "Zelfs de huidige crisis kan de grootste tekorten op de arbeidsmarkt niet doen verdwijnen. Het is absoluut noodzakelijk dat meer jongeren kiezen voor een opleiding tot vakman in de bouw, technicus, ingenieur, verzorger of verpleegkundige. Dat de knelpuntberoepen blijven bestaan is echter niet voor iedereen slecht nieuws. Heel wat van deze beroepen bieden, eventueel na bijscholing, kansen voor gemotiveerde werkzoekenden", luidt het.