De CRB ging er toen ook van uit dat de loonkosten in onze buurlanden met 3,8 procent zouden toenemen. Maar nu blijkt dat de lonen in die landen de voorbije twee jaar met slechts 3,4 procent gestegen zijn. Met haar voorspellingen heeft de CRB de bal dus misgeslagen.

En dat is niet de eerste keer. De voorbije jaren heeft de CRB in haar voorspellingen de loonkostenevolutie in onze buurlanden steevast overschat. Daarnaast ging de instelling er al te vaak van uit dat het met de toename van de Belgische loonkosten wel zou meevallen.

De CRB is zeer optimistisch over de Belgische loonevolutie en dat is niet zonder gevolg voor de loononderhandelingen. Op basis van de CRB-rapporten relativeren de vakbonden de noodzaak om aan loonmatiging te doen.

Het is vooral sinds 2004 dat CRB de loonevolutie in de buurlanden verkeerd inschat. Het is ook vanaf die periode dat de Belgische loonkostenhandicap sterk is toegenomen. In de periode 2003-2010 heeft de CRB de loonkostenstijging in onze buurlanden met 4,7 procent overschat.

Ook voor de komende jaren is de CRB zeer optimistisch. In onze buurlanden zullen de lonen in 2011 en 2012 met 5 procent stijgen. In België zal de automatische indexaanpassing de lonen met 3,9 procent doen toenemen. Op basis van die voorspelling kunnen de sociale partners beslissen enkel de indexaanpassing toe te kennen waardoor de loonkost verlaagt. In theorie tenminste.

A.M.

De CRB ging er toen ook van uit dat de loonkosten in onze buurlanden met 3,8 procent zouden toenemen. Maar nu blijkt dat de lonen in die landen de voorbije twee jaar met slechts 3,4 procent gestegen zijn. Met haar voorspellingen heeft de CRB de bal dus misgeslagen. En dat is niet de eerste keer. De voorbije jaren heeft de CRB in haar voorspellingen de loonkostenevolutie in onze buurlanden steevast overschat. Daarnaast ging de instelling er al te vaak van uit dat het met de toename van de Belgische loonkosten wel zou meevallen. De CRB is zeer optimistisch over de Belgische loonevolutie en dat is niet zonder gevolg voor de loononderhandelingen. Op basis van de CRB-rapporten relativeren de vakbonden de noodzaak om aan loonmatiging te doen. Het is vooral sinds 2004 dat CRB de loonevolutie in de buurlanden verkeerd inschat. Het is ook vanaf die periode dat de Belgische loonkostenhandicap sterk is toegenomen. In de periode 2003-2010 heeft de CRB de loonkostenstijging in onze buurlanden met 4,7 procent overschat. Ook voor de komende jaren is de CRB zeer optimistisch. In onze buurlanden zullen de lonen in 2011 en 2012 met 5 procent stijgen. In België zal de automatische indexaanpassing de lonen met 3,9 procent doen toenemen. Op basis van die voorspelling kunnen de sociale partners beslissen enkel de indexaanpassing toe te kennen waardoor de loonkost verlaagt. In theorie tenminste. A.M.