Bij één op de drie controles op zwartwerk worden inbreuken vastgesteld. Dat is meer dan vier jaar geleden het geval was.

Vier jaar geleden werd bij minder dan één op de vier controles een of andere vorm van zwartwerk vastgesteld. Dat er dit jaar meer inbreuken werden vastgesteld, komt doordat de controles doeltreffender werden toegepast. Dat meldt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) in een toelichting.

Illegale arbeid en sociale fraude

Volgens de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) voerden de inspectiediensten (arrondissementele cellen) dit jaar al 11.377 controles uit, waarvan er in 3.666 gevallen (of ruim 32 procent) inbreuken werden vastgesteld. Die inbreuken hebben te maken met illegale arbeid en sociale fraude. In 2008 lag het aantal positieve controles op ongeveer 23 procent.

Bouw-, horeca- en vleessector

In de strijd tegen de sociale fraude heeft de federale overheid dit jaar de controles opgetrokken, met speciale aandacht voor de bouw, de horeca en de vleessector. Zo was er afgelopen weekend nog een grote controle-actie in slagerijen, winkels en cafés. rond de slachthuissite van Anderlecht. Verschillende werknemers bleken illegaal in ons land te verblijven en waren in het zwart of als schijnzelfstandige aan het werk.

Crombez voert de strijd op

"Zulke praktijken zorgen voor oneerlijke concurrentie en sectoren gaan eraan kapot", zegt staatssecretaris Crombez. Hij voert de strijd tegen de 'sociale dumping' op met nog eens 100 extra controleurs.

Er komen ook nieuwe wettelijke mogelijkheden om de fraude te bestrijden. Opdrachtgevers worden vanaf januari hoofdelijk aansprakelijk voor het loon van onderaannemers. Dat betekent onder meer dat grootwarenhuizen verantwoordelijk zijn als ze met transportfirma's werken die hun personeel aan dumpinglonen laten werken.

Voorts komen er maatregelen die de strijd tegen schijnzelfstandigheid moeten vergemakkelijken en kunnen rechters fraude met fictieve detacheringen (waarbij werknemers zogezegd voor een buitenlandse firma werken die in eigen land lagere sociale bijdragen betaalt) beter aanpakken. (Belga/BO)

Bij één op de drie controles op zwartwerk worden inbreuken vastgesteld. Dat is meer dan vier jaar geleden het geval was.Vier jaar geleden werd bij minder dan één op de vier controles een of andere vorm van zwartwerk vastgesteld. Dat er dit jaar meer inbreuken werden vastgesteld, komt doordat de controles doeltreffender werden toegepast. Dat meldt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) in een toelichting. Illegale arbeid en sociale fraudeVolgens de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) voerden de inspectiediensten (arrondissementele cellen) dit jaar al 11.377 controles uit, waarvan er in 3.666 gevallen (of ruim 32 procent) inbreuken werden vastgesteld. Die inbreuken hebben te maken met illegale arbeid en sociale fraude. In 2008 lag het aantal positieve controles op ongeveer 23 procent. Bouw-, horeca- en vleessectorIn de strijd tegen de sociale fraude heeft de federale overheid dit jaar de controles opgetrokken, met speciale aandacht voor de bouw, de horeca en de vleessector. Zo was er afgelopen weekend nog een grote controle-actie in slagerijen, winkels en cafés. rond de slachthuissite van Anderlecht. Verschillende werknemers bleken illegaal in ons land te verblijven en waren in het zwart of als schijnzelfstandige aan het werk. Crombez voert de strijd op"Zulke praktijken zorgen voor oneerlijke concurrentie en sectoren gaan eraan kapot", zegt staatssecretaris Crombez. Hij voert de strijd tegen de 'sociale dumping' op met nog eens 100 extra controleurs. Er komen ook nieuwe wettelijke mogelijkheden om de fraude te bestrijden. Opdrachtgevers worden vanaf januari hoofdelijk aansprakelijk voor het loon van onderaannemers. Dat betekent onder meer dat grootwarenhuizen verantwoordelijk zijn als ze met transportfirma's werken die hun personeel aan dumpinglonen laten werken. Voorts komen er maatregelen die de strijd tegen schijnzelfstandigheid moeten vergemakkelijken en kunnen rechters fraude met fictieve detacheringen (waarbij werknemers zogezegd voor een buitenlandse firma werken die in eigen land lagere sociale bijdragen betaalt) beter aanpakken. (Belga/BO)