Hij denkt aan een tijdelijke regularisatiecampagne voor niet-aangegeven inkomsten uit binnen- en buitenland tegen een forfaitair tarief tussen 10 en 15 procent.

Naast de fiscale en sociale bevrijding van aansprakelijkheid zou de maatregel ook strafrechtelijke immuniteit bieden. In tegenstelling wat de staatssecretaris beweert, is dit niets nieuws onder de zon. Ook de eenmalige bevrijdende aangifte gaf deze waarborgen. De fiscale regularisatie biedt echter geen immuniteit tegen sociale vorderingen. Bovendien is de maatregel een pak goedkoper dan de vigerende regelingen, waar naast de verschuldigde belasting ook nog een boete van 10 procent nominaal betaald moet worden.

Voorts verschilt het voorstel van het liberale wetsvoorstel over de bevrijdende minnelijke schikking. Clerfayt: "Dit initiatief betreft geen fiscale, maar een gerechtelijke regeling om de strafmaat - lees belastingverhoging en/of celstraf - te bepalen. De minnelijke schikking staat los van de verschuldigde belasting tegen de normale aanslagvoet. Daarom kan je dit instrument enkel toepassen als de fiscale controleprocedure al is opgestart is of als het parket het dossier in handen heeft. De rechter bepaalt uiteindelijk de straf, maar zal zich nooit uitspreken over de verschuldigde belasting."

De staatssecretaris maakt zich sterk dat zijn voorstel de schatkist één miljard euro kan opleveren. Tegenstanders noemen het een institutionalisering van de fiscale fraude.

E.P.

Hij denkt aan een tijdelijke regularisatiecampagne voor niet-aangegeven inkomsten uit binnen- en buitenland tegen een forfaitair tarief tussen 10 en 15 procent. Naast de fiscale en sociale bevrijding van aansprakelijkheid zou de maatregel ook strafrechtelijke immuniteit bieden. In tegenstelling wat de staatssecretaris beweert, is dit niets nieuws onder de zon. Ook de eenmalige bevrijdende aangifte gaf deze waarborgen. De fiscale regularisatie biedt echter geen immuniteit tegen sociale vorderingen. Bovendien is de maatregel een pak goedkoper dan de vigerende regelingen, waar naast de verschuldigde belasting ook nog een boete van 10 procent nominaal betaald moet worden. Voorts verschilt het voorstel van het liberale wetsvoorstel over de bevrijdende minnelijke schikking. Clerfayt: "Dit initiatief betreft geen fiscale, maar een gerechtelijke regeling om de strafmaat - lees belastingverhoging en/of celstraf - te bepalen. De minnelijke schikking staat los van de verschuldigde belasting tegen de normale aanslagvoet. Daarom kan je dit instrument enkel toepassen als de fiscale controleprocedure al is opgestart is of als het parket het dossier in handen heeft. De rechter bepaalt uiteindelijk de straf, maar zal zich nooit uitspreken over de verschuldigde belasting." De staatssecretaris maakt zich sterk dat zijn voorstel de schatkist één miljard euro kan opleveren. Tegenstanders noemen het een institutionalisering van de fiscale fraude. E.P.