Volgens ECB-topvrouw Lagarde zijn overheidsuitgaven 'een zeer belangrijk onderdeel' van het Europees beleid en is samenwerking met monetair beleid van de centrale bank nodig. Daarmee houdt de Française dezelfde koers aan als haar voorganger Mario Draghi, die er telkens op hamerde dat overheden hun portemonnee moeten openen om de Europese economie een zetje te geven. Daarbij doelde Draghi overigens vooral op Nederland en Duitsland.

Van Lagarde, die op 1 november aan haar termijn - als ECB-voorzitter - van acht jaar begon, wordt juist verwacht dat ze het mandaat van de ECB kritisch onder de loep neemt. Zo zouden meerdere centrale bankiers het inflatiedoel van net geen 2 procent opnieuw willen definiëren. De voormalige IMF-chef beloofde om binnenkort werk te maken van een herziening van de strategie van de centrale bank.

Voorts verdedigde Lagarde in haar toespraak de monetaire koers die de ECB volgt. Die koers heeft volgens Lagarde de afgelopen jaren voor herstel en groei van de eurozone gezorgd. Concretere uitspraken worden verwacht op 12 december, wanneer Lagarde haar eerste monetaire beleidsvergadering van de ECB zal voorzitten. Na het rentebesluit volgt gewoontegetrouw een persconferentie.

Volgens ECB-topvrouw Lagarde zijn overheidsuitgaven 'een zeer belangrijk onderdeel' van het Europees beleid en is samenwerking met monetair beleid van de centrale bank nodig. Daarmee houdt de Française dezelfde koers aan als haar voorganger Mario Draghi, die er telkens op hamerde dat overheden hun portemonnee moeten openen om de Europese economie een zetje te geven. Daarbij doelde Draghi overigens vooral op Nederland en Duitsland. Van Lagarde, die op 1 november aan haar termijn - als ECB-voorzitter - van acht jaar begon, wordt juist verwacht dat ze het mandaat van de ECB kritisch onder de loep neemt. Zo zouden meerdere centrale bankiers het inflatiedoel van net geen 2 procent opnieuw willen definiëren. De voormalige IMF-chef beloofde om binnenkort werk te maken van een herziening van de strategie van de centrale bank. Voorts verdedigde Lagarde in haar toespraak de monetaire koers die de ECB volgt. Die koers heeft volgens Lagarde de afgelopen jaren voor herstel en groei van de eurozone gezorgd. Concretere uitspraken worden verwacht op 12 december, wanneer Lagarde haar eerste monetaire beleidsvergadering van de ECB zal voorzitten. Na het rentebesluit volgt gewoontegetrouw een persconferentie.