Dat vraagt ondernemer Christian Leysen zich af in Z-Talk Goossens als het gaat over het dossier van de Oosterweelverbinding. Noriant is het Belgische bouwconsortium dat de Lange Wapper zou bouwen. Maar het dossier zit intussen muurvast.

Volgens Leysen hangt de Vlaamse regering een schadeclaim van minstens 400 miljoen euro boven het hoofd. Dat is het bedrag dat Noriant zou kunnen eisen als het niet meer betrokken wordt bij de aanleg van het vernieuwde Masterplan, dat nu wordt bestudeerd.

Leysen heeft meermaals in de bouwwereld signalen opgevangen dat Noriant, met bouwbedrijven zoals CFE en Besix, erg zeker is over het feit dat het flink geld zal verdienen aan het Antwerpse Masterplan. "Of we nu niet of wel kunnen uitvoeren, wij zijn safe. We hebben zelfs een dikke vis binnen, " zo vertellen tenoren in het dossier aan Leysen.

"Ofwel is het zo dat zij zich juridisch zeer sterk voelen. Ofwel is het zo dat er afspraken gemaakt zijn dat met de Vlaamse regering, die wellicht op papier staan." Christian Leysen wil dat hier klaarheid over komt. In het Vlaamse parlement heeft minister van Openbare Werken Hilde Crevits altijd volgehouden dat Noriant maximaal aanspraak kan maken op 1,3 miljoen euro. Tenzij het via juridische weg kan aantonen dat het op veel meer recht heeft. (V.G.)

Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link.

Dat vraagt ondernemer Christian Leysen zich af in Z-Talk Goossens als het gaat over het dossier van de Oosterweelverbinding. Noriant is het Belgische bouwconsortium dat de Lange Wapper zou bouwen. Maar het dossier zit intussen muurvast. Volgens Leysen hangt de Vlaamse regering een schadeclaim van minstens 400 miljoen euro boven het hoofd. Dat is het bedrag dat Noriant zou kunnen eisen als het niet meer betrokken wordt bij de aanleg van het vernieuwde Masterplan, dat nu wordt bestudeerd. Leysen heeft meermaals in de bouwwereld signalen opgevangen dat Noriant, met bouwbedrijven zoals CFE en Besix, erg zeker is over het feit dat het flink geld zal verdienen aan het Antwerpse Masterplan. "Of we nu niet of wel kunnen uitvoeren, wij zijn safe. We hebben zelfs een dikke vis binnen, " zo vertellen tenoren in het dossier aan Leysen. "Ofwel is het zo dat zij zich juridisch zeer sterk voelen. Ofwel is het zo dat er afspraken gemaakt zijn dat met de Vlaamse regering, die wellicht op papier staan." Christian Leysen wil dat hier klaarheid over komt. In het Vlaamse parlement heeft minister van Openbare Werken Hilde Crevits altijd volgehouden dat Noriant maximaal aanspraak kan maken op 1,3 miljoen euro. Tenzij het via juridische weg kan aantonen dat het op veel meer recht heeft. (V.G.)