Chinese export en import dalen opnieuw

© REUTERS

De handel met het buitenland is in augustus opnieuw onder de verwachtingen gebleven in China. Zowel de export als de import daalden sterker dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de Chinese douane.

De uitvoer ging ten opzichte van augustus 2014 5,5 procent lager tot zowat 197 miljard dollar, omgerekend 175,7 miljard euro, aldus de douane. Vooral naar de lidstaten van de Europese Unie en Japan werd minder uitgevoerd. Ook in juli was er een krimp (-8,3%). In de eerste acht maanden van het jaar was er zes keer een daling.

Drastische daling import

De import daalde voor de tiende maand op rij: -13,8 procent tot 137 miljard dollar. De zwakke import is een teken van de slechtere binnenlandse economische conjunctuur. Volgens Koen De Leus, analist bij KBC speelt er nog een andere factor een cruciale rol: de dalende olieprijzen. “Het gros van de Chinese import zijn grondstoffen en metalen die in de fabrieken omgevormd worden tot producten voor de export”, aldus de analist.

Invloed op beurzen

De Japanse economie vermagerde 1,2 procent in het tweede kwartaal, waar analisten 1,6 procent terreinverlies voorspelden. Maar de tegenvallende export-en importcijfers van China veegde dit van de beurstafel.

Een daling van de Japanse yen drukte daarnaast op de koersen van de exportbedrijven. De Nikkei sloot 2,4 procent in de min op 17.427,08 punten en raakte daarmee de winst voor dit jaar kwijt.

De Chinese beurs kende opnieuw een wild koersverloop. De Shanghai Composite schommelde tussen winst en verlies en noteerde tussentijds 0,4 procent hoger.

Elders in het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters een gemengd beeld zien. In Hongkong won de Hang Seng-index 0,7 procent en de Kospi in Seoel verloor 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney klom 1,5 procent. De Australische oliebedrijven stonden in de belangstelling na het overnamebod van Woodside Petroleum (min 3 procent) op Oil Search (plus 17,2 procent).

Daling muntreserves

Ook de muntreserves van China zijn vorige maand gedaald met 94 miljard dollar tot 3557 miljard dollar. Het land verwachtte een daling van 74 miljard dollar. In absolute termen is dit de grootste daling ooit.

In plaats van in de voetsporen van de Europese Centrale Bank te treden, laat de Chinese Centrale Bank (PBoC) een opkoopprogramma links liggen en verkiest het ‘Quantitative Tightening.’ Daarbij verkoopt de PBoC dollarobligaties en trekt het geld uit de economie. “De centrale bank zou juist renminbi’s (yuan) moeten creëren en Amerikaanse obligaties opkopen om zo meer geld in de economie te pompen”, aldus De Leus. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content