De inflatie in China is in juni gezakt tot 2,2 procent, blijkt uit een rapport van het nationale statistiekbureau. Daarmee belandt het inflatiecijfer voor de vijfde maand op rij onder het streefdoel van 4 procent waar premier Wen Jiabao op mikt. Over het eerste halfjaar van 2012 bedroeg de inflatie in China 3,3 procent.

Door de lage inflatie krijgt de Chinese centrale bank de ruimte om de economie meer slagkracht te geven. Dat zal allicht nodig blijken nu de tweede grootste economie geconfronteerd wordt met een aanhoudende groeivertraging. In het eerste kwartaal van 2012 nam het Chinese bbp (bruto binnenlands product) toe met 8,1 procent, tegenover 9,2 procent in 2011 en 10,4 procent in 2010. Voor het tweede kwartaal van dit jaar houden analisten rekening met een groei van 7,7 procent.

De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde maandag alvast voor de risico's van de neerwaartse spiraal waar de Chinese economie mee af te rekenen krijgt. Wen zei dat de regering meer inspanningen zal leveren om de groeivertraging tegen te gaan, nu ook de groei afneemt in de Aziatische buurlanden, van Japan tot Vietnam. De waarschuwing van de Chinese premier werd negatief onthaald op de Aziatische beurzen.

Vorige week voerde de Chinese centrale bank voor de tweede maal in twee maanden tijd een renteverlaging door om de economie te stimuleren. De eenjarige depositorente werd met 25 basispunten en de rente op kredietlening met 31 basispunten verlaagd.

"Het rapport van het nationaal statistiekbureau van vandaag toont aan dat er allicht nog in het huidige kwartaal een nieuwe renteverlaging volgt," aldus Wang Tao, chief economist bij UBS AG in Hong Kong. (Bloomberg/BO)

De inflatie in China is in juni gezakt tot 2,2 procent, blijkt uit een rapport van het nationale statistiekbureau. Daarmee belandt het inflatiecijfer voor de vijfde maand op rij onder het streefdoel van 4 procent waar premier Wen Jiabao op mikt. Over het eerste halfjaar van 2012 bedroeg de inflatie in China 3,3 procent. Door de lage inflatie krijgt de Chinese centrale bank de ruimte om de economie meer slagkracht te geven. Dat zal allicht nodig blijken nu de tweede grootste economie geconfronteerd wordt met een aanhoudende groeivertraging. In het eerste kwartaal van 2012 nam het Chinese bbp (bruto binnenlands product) toe met 8,1 procent, tegenover 9,2 procent in 2011 en 10,4 procent in 2010. Voor het tweede kwartaal van dit jaar houden analisten rekening met een groei van 7,7 procent.De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde maandag alvast voor de risico's van de neerwaartse spiraal waar de Chinese economie mee af te rekenen krijgt. Wen zei dat de regering meer inspanningen zal leveren om de groeivertraging tegen te gaan, nu ook de groei afneemt in de Aziatische buurlanden, van Japan tot Vietnam. De waarschuwing van de Chinese premier werd negatief onthaald op de Aziatische beurzen. Vorige week voerde de Chinese centrale bank voor de tweede maal in twee maanden tijd een renteverlaging door om de economie te stimuleren. De eenjarige depositorente werd met 25 basispunten en de rente op kredietlening met 31 basispunten verlaagd. "Het rapport van het nationaal statistiekbureau van vandaag toont aan dat er allicht nog in het huidige kwartaal een nieuwe renteverlaging volgt," aldus Wang Tao, chief economist bij UBS AG in Hong Kong. (Bloomberg/BO)