De Chinese overheid vreest een zeepbel in de vastgoedsector. Door de forse economische groei en de overvloed aan liquiditeiten in het land, wordt er namelijk volop gebouwd en geïnvesteerd in vastgoed.

Het aantal kredieten bereikte in 2010 een recordhoogte, en ook de huizenprijzen blijven maar stijgen. Chinese banken schreven in januari voor een totaalbedrag van 158 miljard dollar nieuwe leningen uit, wat een verdubbeling is tegenover december 2010.

In januari kregen de Chinezen af te rekenen met een inflatiecijfer van 4,9 procent, terwijl het bbp (bruto binnenlands product) in het laatste kwartaal 2010 met 9,8 procent toenam. Analisten houden er rekening mee dat de inflatie de komende maanden op een hoog peil blijft.

Om de inflatie - aangewakkerd door de boom in de vastgoedsector - te beteugelen, moeten de Chinese banken voortaan meer reserves aanleggen. De nieuwe maatregel, die op 24 februari van kracht wordt, houdt in dat de reserves met 0,5 procent worden verhoogd. De reserves die Chinese banken moeten aanhouden, werd in 2010 al zes keer opgetrokken.

Maandag raakte bekend dat China Japan van de troon stoot als tweede grootste economie ter wereld. De VS blijven op één staan.

De Chinese overheid vreest een zeepbel in de vastgoedsector. Door de forse economische groei en de overvloed aan liquiditeiten in het land, wordt er namelijk volop gebouwd en geïnvesteerd in vastgoed. Het aantal kredieten bereikte in 2010 een recordhoogte, en ook de huizenprijzen blijven maar stijgen. Chinese banken schreven in januari voor een totaalbedrag van 158 miljard dollar nieuwe leningen uit, wat een verdubbeling is tegenover december 2010. In januari kregen de Chinezen af te rekenen met een inflatiecijfer van 4,9 procent, terwijl het bbp (bruto binnenlands product) in het laatste kwartaal 2010 met 9,8 procent toenam. Analisten houden er rekening mee dat de inflatie de komende maanden op een hoog peil blijft. Om de inflatie - aangewakkerd door de boom in de vastgoedsector - te beteugelen, moeten de Chinese banken voortaan meer reserves aanleggen. De nieuwe maatregel, die op 24 februari van kracht wordt, houdt in dat de reserves met 0,5 procent worden verhoogd. De reserves die Chinese banken moeten aanhouden, werd in 2010 al zes keer opgetrokken. Maandag raakte bekend dat China Japan van de troon stoot als tweede grootste economie ter wereld. De VS blijven op één staan.