De Chinese mededingingsautoriteiten in China hebben zes melkpoederproducenten beboet voor verboden prijsafspraken. Dat maakt de Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC) woensdag bekend.

De zes fabrikanten (Mead Johnson, Biostime, Dumex, Abbot, FrieslandCampina en Fonterra) moeten samen 110 miljoen euro ophoesten aan de Chinese overheid.

De boete is een gevolg van een onderzoek dat de Chinese autoriteiten hebben gevoerd naar de hoge prijzen voor babyvoeding. De melkpoederproducenten hebben volgens de autoriteiten de prijzen opgedreven door minimumverkoopprijzen vast te stellen. Dat mag niet.

De prijzen van buitenlandse zuivel in China zijn fors gestegen sinds een schandaal in 2008, toen kinderen overleden door vervuild Chinees melkpoeder. Volgens NDRC is er sprake van een prijsstijging met 30 procent.

De buitenlandse merken in China stemmen overeen met ongeveer de helft van de totale omzet en kunnen de babyvoeding verkopen voor meer dan het dubbele van de prijs van de lokale merken. Verwacht wordt dat de lucratieve markt voor zuigelingenmelk in China toeneemt van 12,4 miljard dollar in 2012 tot 25 miljard dollar in 2017, berekende Euromonitor.

Sinds het begin van de onderzoeken zijn de prijzen overigens aanzienlijk afgenomen. (Reuters/BO)

De Chinese mededingingsautoriteiten in China hebben zes melkpoederproducenten beboet voor verboden prijsafspraken. Dat maakt de Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC) woensdag bekend. De zes fabrikanten (Mead Johnson, Biostime, Dumex, Abbot, FrieslandCampina en Fonterra) moeten samen 110 miljoen euro ophoesten aan de Chinese overheid. De boete is een gevolg van een onderzoek dat de Chinese autoriteiten hebben gevoerd naar de hoge prijzen voor babyvoeding. De melkpoederproducenten hebben volgens de autoriteiten de prijzen opgedreven door minimumverkoopprijzen vast te stellen. Dat mag niet.De prijzen van buitenlandse zuivel in China zijn fors gestegen sinds een schandaal in 2008, toen kinderen overleden door vervuild Chinees melkpoeder. Volgens NDRC is er sprake van een prijsstijging met 30 procent. De buitenlandse merken in China stemmen overeen met ongeveer de helft van de totale omzet en kunnen de babyvoeding verkopen voor meer dan het dubbele van de prijs van de lokale merken. Verwacht wordt dat de lucratieve markt voor zuigelingenmelk in China toeneemt van 12,4 miljard dollar in 2012 tot 25 miljard dollar in 2017, berekende Euromonitor. Sinds het begin van de onderzoeken zijn de prijzen overigens aanzienlijk afgenomen. (Reuters/BO)