Beide partijen zaten de voorbije vier maanden zes keer samen en bereikten dinsdag een ontwerpakkoord, aldus het Chinese ministerie van Handel aan het Franse persagentschap AFP.

"We zijn verheugd dat de twee partijen proberen elkaar beter te begrijpen en samen te werken om hun geschillen op te lossen", aldus minister Gao Hucheng. Volgens de ministergaven de onderhandelaars blijk van 'realisme en flexibiliteit'.

China startte begin juli een onderzoek op naar mogelijke dumping van Europese wijnen op de Chinese markt. Dat was een reactie op de invoering van Europese antidumpingheffingen op de import van Chinese zonnepanelen een maand eerder. Het zonnepanelengeschil werd in de zomer bijgelegd.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht sprak met de Chinezen af dat ze jaarlijks een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen tegen een afgesproken minimumprijs kunnen afzetten op de Europese markt. Op de overige import moet een antidumpingheffing betaald worden.

De uitvoer van Europese wijn naar China vertegenwoordigde 1,04 miljard dollar in 2012, of twee derde van de Chinese invoer van wijn.

De Chinese president Xi Jinping begint op 22 maart aan een Europese rondreis. Die eindigt met een bezoek aan België (van 30 maart tot 1 april). (Belga/BO)

Beide partijen zaten de voorbije vier maanden zes keer samen en bereikten dinsdag een ontwerpakkoord, aldus het Chinese ministerie van Handel aan het Franse persagentschap AFP. "We zijn verheugd dat de twee partijen proberen elkaar beter te begrijpen en samen te werken om hun geschillen op te lossen", aldus minister Gao Hucheng. Volgens de ministergaven de onderhandelaars blijk van 'realisme en flexibiliteit'. China startte begin juli een onderzoek op naar mogelijke dumping van Europese wijnen op de Chinese markt. Dat was een reactie op de invoering van Europese antidumpingheffingen op de import van Chinese zonnepanelen een maand eerder. Het zonnepanelengeschil werd in de zomer bijgelegd.Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht sprak met de Chinezen af dat ze jaarlijks een bepaalde hoeveelheid zonnepanelen tegen een afgesproken minimumprijs kunnen afzetten op de Europese markt. Op de overige import moet een antidumpingheffing betaald worden. De uitvoer van Europese wijn naar China vertegenwoordigde 1,04 miljard dollar in 2012, of twee derde van de Chinese invoer van wijn. De Chinese president Xi Jinping begint op 22 maart aan een Europese rondreis. Die eindigt met een bezoek aan België (van 30 maart tot 1 april). (Belga/BO)