Er moet een eind komen aan de subsidies voor hernieuwbare energie. Door die subsidies komt er immers te veel energie op een markt die zo al kampt met overcapaciteit. Dat zeggen de CEO's van tien energiebedrijven, samen goed voor de helft van Europa's elektriciteitscapaciteit, in een gezamenlijke boodschap.
'In de staal- en autosector worden bij overcapaciteit productielijnen gesloten. Maar in de energiesector hebben we een overvloed aan gesubsidieerde extra capaciteit in zonne- en windenergie. Dat heeft ons gebracht tot de absurde situatie waarin we ons vandaag bevinden', zei Gérard Mestrallet van GDF Suez op een persconferentie in Brussel.

Door die overcapaciteit en het succes van schaliegas in de Verenigde Staten hebben de Europese nutsbedrijven voor 51 gigawatt aan moderne gasgestookte centrales moeten sluiten. De sluiting van deze flexibele centrales brengt de Europese energiebevoorrading in gevaar, omdat die worden gebruikt als back-up voor fluctuerende wind en zonne-energie.

Met de ongeziene persconferentie in Brussel willen de CEO's de druk op de Europese ketel houden. Begin volgend jaar volgt een Europese energietop en de bedrijven willen tegen dan duidelijk maken dat de sector van de wind- en zonne-energie een volwassen industrie is, die niet langer nood heeft aan subsidies.

Eengemaakt energiebeleid

De CEO's verwijten Europa geen 'duidelijk, voorzienbaar en objectief energiebeleid te hebben, op basis van stabiele en voorspelbare regelgeving' en vragen een drastische omslag in het Europese energiebeleid. Door het gebrek aan een goed energiebeleid kan de Europese industrie nooit haar potentieel vervullen als een bron van groei en tewerkstelling.

Mestrallet meent dat 'het Europese energiebeleid tegen een muur is gelopen'. Hij verwijst daarvoor naar het feit dat bevoorradingszekerheid niet langer gegarandeerd is, dat de CO2-uitstoot momenteel aan het stijgen is en dat de elektriciteitsfacturen eveneens aan het stijgen zijn, hoewel Europa op die driepunten net het tegenovergestelde wou bereiken.

Door de dalende vraag zijn de groothandelsprijzen sinds 2008 met de helft gedaald, maar de prijs voor de verbruikers blijft op recordhoogte. Ook daar moeten Europese initiatieven het hoofd aan bieden.

De bedrijven vragen een eengemaakt Europees beleid dat het lappendeken aan regels binnen de lidstaten moet ongedaan maken. 'Over heel Europa moeten dezelfde regels gelden. Dat moet ook uitwisseling vergemakkelijken', aldus Johannes Teyssen van het Duitse E.on. (Belga/KVDA)

Er moet een eind komen aan de subsidies voor hernieuwbare energie. Door die subsidies komt er immers te veel energie op een markt die zo al kampt met overcapaciteit. Dat zeggen de CEO's van tien energiebedrijven, samen goed voor de helft van Europa's elektriciteitscapaciteit, in een gezamenlijke boodschap. 'In de staal- en autosector worden bij overcapaciteit productielijnen gesloten. Maar in de energiesector hebben we een overvloed aan gesubsidieerde extra capaciteit in zonne- en windenergie. Dat heeft ons gebracht tot de absurde situatie waarin we ons vandaag bevinden', zei Gérard Mestrallet van GDF Suez op een persconferentie in Brussel. Door die overcapaciteit en het succes van schaliegas in de Verenigde Staten hebben de Europese nutsbedrijven voor 51 gigawatt aan moderne gasgestookte centrales moeten sluiten. De sluiting van deze flexibele centrales brengt de Europese energiebevoorrading in gevaar, omdat die worden gebruikt als back-up voor fluctuerende wind en zonne-energie. Met de ongeziene persconferentie in Brussel willen de CEO's de druk op de Europese ketel houden. Begin volgend jaar volgt een Europese energietop en de bedrijven willen tegen dan duidelijk maken dat de sector van de wind- en zonne-energie een volwassen industrie is, die niet langer nood heeft aan subsidies. Eengemaakt energiebeleid De CEO's verwijten Europa geen 'duidelijk, voorzienbaar en objectief energiebeleid te hebben, op basis van stabiele en voorspelbare regelgeving' en vragen een drastische omslag in het Europese energiebeleid. Door het gebrek aan een goed energiebeleid kan de Europese industrie nooit haar potentieel vervullen als een bron van groei en tewerkstelling. Mestrallet meent dat 'het Europese energiebeleid tegen een muur is gelopen'. Hij verwijst daarvoor naar het feit dat bevoorradingszekerheid niet langer gegarandeerd is, dat de CO2-uitstoot momenteel aan het stijgen is en dat de elektriciteitsfacturen eveneens aan het stijgen zijn, hoewel Europa op die driepunten net het tegenovergestelde wou bereiken. Door de dalende vraag zijn de groothandelsprijzen sinds 2008 met de helft gedaald, maar de prijs voor de verbruikers blijft op recordhoogte. Ook daar moeten Europese initiatieven het hoofd aan bieden. De bedrijven vragen een eengemaakt Europees beleid dat het lappendeken aan regels binnen de lidstaten moet ongedaan maken. 'Over heel Europa moeten dezelfde regels gelden. Dat moet ook uitwisseling vergemakkelijken', aldus Johannes Teyssen van het Duitse E.on. (Belga/KVDA)