Ook CD&V wil nu dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar het dossier-Optima. Dat zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten donderdag in Villa Politica op Eén.

Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven diende eerder al een voorstel in om een onderzoekscommissie op te richten rond de werking van de financiële toezichthouders en de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI).

N-VA steunde meteen het voorstel, maar liet verstaan dat die opdracht slechts het 'minimum minimorum' mag zijn. Ook Open Vld vindt dat het takenpakket best wat breder mag gaan.

Nu schaart ook CD&V zich achter de oprichting van een onderzoekscommissie. Maar waarom nu plots wel en eerder niet? Volgens CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten is zijn partij nooit tegen een onderzoekscommissie geweest, 'maar we wilden eerst de reactie van de toezichthouder afwachten via hoorzittingen in de Kamercommissie Financiën'.

Woensdag gaf gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets in een anderhalf uur durende presentatie tekst en uitleg over de behandeling van het Optima-dossier bij de NBB.

De ommekeer bij de christendemocraten komt er uiteindelijk als gevolg van nieuwe elementen in het dossier, zoals het feit dat een ambtenaar van de BBI mogelijk zaken heeft verzwegen in de Kamercommissie. "Als je wordt geconfronteerd met mensen die bepaalde zaken verzwijgen, of wanneer er nieuwe elementen en onfrisse praktijken naar boven komen, dan denk ik dat het noodzakelijk is om een onderzoekscommissie versneld op te starten", aldus Verherstraeten in het VRT-programma.

Ook voor de christendemocraten moet de opdracht van de commissie echter breder gaan dan wat sp.a voorlegt. (VRT/BO)

Ook CD&V wil nu dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar het dossier-Optima. Dat zei Kamerfractieleider Servais Verherstraeten donderdag in Villa Politica op Eén.Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven diende eerder al een voorstel in om een onderzoekscommissie op te richten rond de werking van de financiële toezichthouders en de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). N-VA steunde meteen het voorstel, maar liet verstaan dat die opdracht slechts het 'minimum minimorum' mag zijn. Ook Open Vld vindt dat het takenpakket best wat breder mag gaan. Nu schaart ook CD&V zich achter de oprichting van een onderzoekscommissie. Maar waarom nu plots wel en eerder niet? Volgens CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten is zijn partij nooit tegen een onderzoekscommissie geweest, 'maar we wilden eerst de reactie van de toezichthouder afwachten via hoorzittingen in de Kamercommissie Financiën'.Woensdag gaf gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets in een anderhalf uur durende presentatie tekst en uitleg over de behandeling van het Optima-dossier bij de NBB.De ommekeer bij de christendemocraten komt er uiteindelijk als gevolg van nieuwe elementen in het dossier, zoals het feit dat een ambtenaar van de BBI mogelijk zaken heeft verzwegen in de Kamercommissie. "Als je wordt geconfronteerd met mensen die bepaalde zaken verzwijgen, of wanneer er nieuwe elementen en onfrisse praktijken naar boven komen, dan denk ik dat het noodzakelijk is om een onderzoekscommissie versneld op te starten", aldus Verherstraeten in het VRT-programma.Ook voor de christendemocraten moet de opdracht van de commissie echter breder gaan dan wat sp.a voorlegt. (VRT/BO)